Свет

Пекинг: Аустралија, САД и Британија да одустану од хладноратовског менталитета

Портпаролка кинеског министарства спољних послова позвала је чланице војног пакта АУКУС не подстичу трку у нуклеарном наоружању већ да чувају мир
Пекинг: Аустралија, САД и Британија да одустану од хладноратовског менталитетаwww.globallookpress.com © Po2 Wesley Towner/U.S. Navy

Војни пакт АУКУС, чије су чланице Аустралија, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе, представља претњу од пролиферације нуклеарног оружја, рекла је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг на брифингу у четвртак.

"Кина верује да сарадња између три земље (Аустралије, Велике Британије и Сједињених Држава) представља озбиљан ризик од ширења нуклеарног оружја, утиче на међународни систем нуклеарног неширења и подстиче трку у наоружању", рекао је дипломата.

Она је позвала Аустралију, Канаду и Сједињене Државе да одустану од "хладноратовског менталитета" и уложе више напора у одржавање мира и стабилности у региону, преноси ТАСС.

Аустралија је најавила изградњу сопствене нуклеарне флоте у септембру 2021. године, одмах након формирања АУКУС пакта. Канбера је касније открила планове за набавку до пет америчких подморница на нуклеарни погон класе "Вирџинија" како би замениле застареле дизел-електричне подморнице класе "Колинс" чији радни век истиче крајем деценије.

Како наводи аустралијска влада, овај потез ће помоћи земљи да започне модернизацију своје подморничке флоте пре 2038. године, када би прва подморница на нуклеарни погон изграђена у оквиру АУКУС пакта требало да уђе у службу, и да изгради потребан војни потенцијал како би обуздала растућу активност Кине у индо-пацифичком региону.

image