Свет

Финска: Спремни смо за НАТО и без Шведске

Турска и даље представља препреку за улазак Шведске, док са чланством Финске више нема проблема
Финска: Спремни смо за НАТО и без Шведске© Brendan Smialowski/Tanjug/Pool Photo via AP, File

Уколико добије последњу преосталу ратификацију за своју кандидатуру у НАТО, Финска је спремна да се придружи северноатлантској алијанси без обзира на то какав је напредак Шведска постигла у процесу придруживања, изјавио је данас фински председник Саули Нинисто.

Фински парламент је покренуо процес ратификације приступања ове нордијске земље НАТО-у, без обзира што су и Шведска и Финска у исто време поднеле захтев за придруживање алијанси.

Међутим, Турска и даље представља препреку за улазак Шведске, док са чланством Финске више нема проблема, преноси "Блумберг".

"Наш парламент ће донети  одлуку и уколико Турска и Мађарска ратификују наше кандидатуре ми ћемо постати чланице НАТО", рекао је Нинисто на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Шведске и Норвешке.

Овај коментар је најновији сигнал да се Финска спрема да уђе у алијансу и без Шведске, свог суседа и блиског савезника чију кандидатуру за чланство не одобрава Турска.

Нинисто је инсистирао да његову изјаву не би требало тумачити као најаву да се Финска дистанцира од свог суседа, али очекује се да ће фински законодавци гласати о овом питању већ 28. фебруара.

Шведски премијер Улф Кристерсон је, међутим, истакао да би истовремени улазак био од  користи за одбрану.

"Добро је познато да имамо веома блиске војне односе ван НАТО-а и то је био један од разлога зашто смо заједно кренули на ово путовање", рекао је Кристерсон и додао да би се  "ствари  могле закомпликовати ако једна од земаља остане ван док се друга придружи".

Финска и Шведска су 18. маја прошле године поднеле захтев за придруживање Северноатлантској алијанси образлажући тај потез конфликтом у Украјини.

Протоколе о њиховом уласку у НАТО једино још нису ратификовале Мађарска и Турска, док су све остале чланице то већ учиниле.

Турска је саопштила да не подржава кандидатуру Шведске, али је председник Реџеп Тајип Ердоган у јануару рекао да је та земља отворена за ратификацију финске апликације.

Анкара је прекинула разговоре са Шведском након протеста на којем је лидер данског антиисламског покрета "Страм курс" Расмус Палудан спалио примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

image