Свет

Јапански посланик: Украјинци да се повуку, уколико нису у стању да се боре самостално

Мунео Сузуки сумња у извештаје западних медија о "слабљењу Русије"
Јапански посланик: Украјинци да се повуку, уколико нису у стању да се боре самостално© Foto Tanjug/AP Photo/Giuseppe Distefano

Украјина мора спустити оружје и прекинути са конфликтом уколико не може да се бори без помоћи Запада, изјавио је јапански народни посланик Мунео Сузуки.

Овај јапански политичар је додао да сумња у све изјаве западних медија о "слабљењу Русије", преноси "Јаху Њуз Јапан".

"Кијев стално тврди да Русија нема довољно ракета, али да ли је то заиста тако? Све и да јесте, зашто САД неће да престане са снабдевањем Украјине оружјем како би зауставила конфликт? Ако ви Украјинци нисте у стању да се борите самостално, престаните да се борите одмах",изјавио је Сузуки.

Он је на политичкој сцени Јапана провео већ скоро четири деценије, током којих је, између осталог, постао познат по својим про-руским ставовима.

Критика "солидарности" Зеленског

Сузуки је недавно критиковао председника Украјине Владимира Зеленског што је он потписао декрет о препознавању суверенитета Јапана над јужним делом Курилских острва за које је Зеленски изјавио да су "под руском окупацијом". Курилска острва представљају спорну територију за Јапан и Русију од краја Другог светског рата.

"На површини ово изгледа као подршка Јапану, али је заправо много компликованије од тога. Ствар је што Русија тренутно има контролу због послератних међународних процедура (Кримска конференција, Чартер УН, Потсдамска декларација, Споразум у Сан Франциску итд.) али није добила ништа", написао је Сузуки на свом блогу.

Он је додао да је Јапан први испољио непријатељски став према Русији, такође додајући да је спор око Курилских острва билатерлано питање Русије и Јапана, те да декрет Зеленског не може имати никаквог међународног утицаја.

Сузуки: САД и УК провоцирали конфликт

Мунео Сузуки је претходно изјавио да су САД и Уједињено Краљевство имале великог удела у провоцирању конфликта у Украјини.

Сузуки, који сматра да су чланице Г7 и Уједињено Краљевство наставиле провокацију и тиме ескалирале конфликт.

"САД нису светска полиција. Америка није светска банка. Све ове провокације долазе из  САД и Уједињеног Краљевства. Јапан не би тебало да учествује у томе", навео је он.

Војна операција руске војске у Украјини почела је 24. фебруара, и председник Русије Владимир Путин претходно је изјавио да је њен циљ "заштита народа који је био изложен насиљу и геноциду под кијевским режимом током протеклих осам година."

Крајњи циљ операције, како је поручио Кремљ, представља ослобођење донбаског региона и постизање загарантоване безбедности Русије.

image