Свет

ММФ разматра пакет помоћи Украјини вредан 16 милијарди долара

Прва транша помоћи, ако буде одобрена, могла би да стигне већ у априлу
ММФ разматра пакет помоћи Украјини вредан 16 милијарди долара© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Међународни монетарни фонд (ММФ) разматра вишегодишњи пакет помоћи за Украјину у вредности од чак 16 милијарди долара, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Да ли ће се програм имплементирати зависи од низа услова, укључујући подршку Групе седам и украјинских донатора и кредитора који осигуравају одрживост дуга земље, рекли су извори упознати са преговорима.

План би такође захтевао измене правила зајма ММФ-а како би Фонд могао да позајмљује новац Украјини, а влада у Кијеву би морала да се обавеже на низ политика, поред успешног завршетка четворомесечног неготовинског ММФ програма одобреног прошле године.

Ако буде одобрен, програм који ће трајати 3 до 4 године, у укупној вредности од 14 до 16 милијарди долара, подразумеваће исплату од 5 до 7 милијарди долара у првој години, пише "Блумберг". Постоји нада да ће план бити договорен до краја марта, а прва транша ће у најбољем случају доћи већ у априлу, рекли су извори упознати са преговорима.

Ако план не добије подршку довољног броја земаља чланица ММФ-а, Фонд би могао да подржи Украјину програмом Инструмента за брзо финансирање вредним 1,3 милијарде долара, рекли су извори.

ММФ је прошлог месеца проценио да би спољно финансирање Украјине ове године требало да износи најмање 39,5 милијарди долара ове године, док је министар финансија Сергеј Марченко рекао раније овог месеца да ће владин месечни буџетски мањак износити 3,5 милијарди долара током 2023. године, што би укупно износило око 42 милијарде долара.

Међутим, Украјини ће ове године вероватно требати још око 8 милијарди долара за критичну инфраструктуру оштећену у сукобима, рекао је један извор.

Европска унија се обавезала да ће Украјини пружити 18 милијарди евра финансијске помоћи ове године, а очекује се да ће САД дати око 10 милијарди долара, док Украјина предвиђа да ће други кредитори такође допринети.

image