Свет

Дипломатија на амерички начин: Како је Колин Пауел "приволео" друге да подрже интервенцију у Ираку

Којим средствима се Вашингтон служио да би добио подршку у УН за напад на Ирак, сведочи епизода коју је испричао Доминик де Вилпен, тадашњи министар спољних послова Француске
Дипломатија на амерички начин: Како је Колин Пауел "приволео" друге да подрже интервенцију у Иракуwww.globallookpress.com © Panoramic

Доминик де Вилпен, некадашњи министар спољних послова и премијер Француске одржао је фебруара 2003. године говор у Савету безбедности УН, који су многи оценили као историјски. 

Суштина његовог обраћања било је противљење војној интервенцији УН у Ираку, за коју су САД интензивно лобирале. 

Ипак, Америка ће већ у марту 2003. године напасти Ирак - подржана Великом Британијом и другим земљама - али без Резолуције СБ УН.

А о томе којим средствима се Вашингтон служио да би "приволео" остале земље да следе амерички став према Ираку у УН, сведочи епизода коју је испричао Доминик де Вилпен.

Наиме, он је кренуо на састанак са шефом америчке дипломатије Колином Пауелом у Пауеловој канцеларији у УН. Испред врата је срео бугарског министра спољних послова који му је врло разочарано рекао "да није имао избора", што је у том моменту значило да ће Бугарска следити гласање Америке у СБ УН. 

Де Вилпен је одмах казао Пауелу да не може да прихвати уцењивање других држава.

Тада је, сведочи Де Вилпен, увређени Пауел подигао руку да га удари песницом.

"Желео сам да му покажем да ће нас лажи САД увести у нешто потпуно нелегитимно", испричао је некадашњи француски дипломата. 

image
VV inauguration
banner