Свет

"Волстрит џорнал": Америчка војска није у стању да одбрани националне интересе

Војска САД не би могла да се носи са великим регионалним сукобом, наводи се у истраживању "Херитиџ" фондације
"Волстрит џорнал": Америчка војска није у стању да одбрани националне интересе© Unsplash

Америчка војска је слаба и постоји све већи ризик од тога да не буде у стању да одбрани виталне националне интересе, показује Индекс војне снаге САД за 2023. годину, који је објавила "Херитиџ" фондација.

Индекс мери способност војске да превлада у два велика регионална сукоба одједном. Међутим, истраживање показује да америчка војска не би била у стању да се носи ни са једним "великим регионалним сукобом".

Фондација наводи да буџет Пентагона не може да испрати високу стопу инфлације, те да војска мора да прави компромисе око тога да ли ће бити модерна, велика или спремна за борбу.

Пад је посебно осетан у морнарици и ваздухопловству, пише "Волстрит џорнал", а у извештају се истиче да је морнарица показала "неспособност да преокрене континуирано смањење своје флоте". 

Од 2005. до 2020. године, америчка флота је са 291 порасла на 296 ратних бродова, док је, примера ради, Кина број ратних бродова повећала са 216 на 360. Истраживање показује и да Кина смањује технолошку предност САД у свакој области, од носача авиона, па до ракета дугог домета.

Када је реч о ваздухопловству, стање је још горе, истиче "Херитиџ" фондација. Наводи се да би због "застарелих авиона и веома лоше обуке пилота" ратно ваздухопловство имало великих потешкоћа у борби против конкуренције.

У извештају се додаје да залихе муниције америчке војске не би издржале борбу која би трајала више од неколико недеља, а да би за замену муниције било потребно 24 до 36 месеци. 

Куповна моћ војске опала је од 2018. за 59 милијарди долара, а војсци недостаје скоро 20.000 војника јер се Америка већ годинама суочава са немогућношћу да регрутује довољан број људи.

"Волстрит џорнал" подсећа да је војни буџет Америке 800 милијарди долара, али додаје да ће Сједињене Америчке Државе морати да троше још више на одбрану ако желе да заштите сопствене интересе.

Лист закључује да САД тренутно на војску троше три одсто БДП-а у поређењу са пет одсто осамдесетих година прошлог века, као и да извештај "Херитиџ" фондације упозорава да са мањим улагањима није могуће спречити рат, а камоли победити у истом.

image