Свет

Републиканци шокирани кривичним гоњењем Трампа: Дубоко смо узнемирени

За Мајка Пенса помисао о подизању оптужнице против бившег председника САД је дубоко узнемирујућа, док Кевин Макарти то види као "невиђену злоупотребу моћи државног тужиоца"
Републиканци шокирани кривичним гоњењем Трампа: Дубоко смо узнемирени© Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Водећи републиканци, укључујући и неке могуће ривале Доналда Трампа за председничку номинацију за изборе 2024, пружили су подршку бившем америчком председнику из редова Републиканске странке након што је он објавио да му ускоро прети хапшење.

"Помисао о подизању оптужнице против бившег председника САД за мене је дубоко узнемирујућа, као што је и за десетине милиона Американаца", рекао је некадашњи потпредседник Мајк Пенс, могући Трампов ривал и један од оних републиканаца са којима Трамп има бројна неслагања.

Преносећи његову изјаву, агенција АП закључује да могући противкандидати желе да увере гласаче да је време да се одвоје од бившег председника, али морају да прихвате чињеницу да он остаје најпопуларнија фигура у странци.

Међу онима који су стали у одбрану Трампа је и председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти који је рекао да би могућа оптужница била "невиђена злоупотреба моћи државног тужиоца који дозвољава да насилни криминалци буду на слободи док спроводи политичку освету" против Трампа.

Макарти је додао да ће наложити да надлежни комитет Представничког дома испита да ли се "државни новац користи за подривање наше демократије мешањем у изборе са политички мотивисаним судским гоњењима". Истиче се да председавајући Представничког дома није прихватио Трампову кампању за Белу кућу, али да му је бивши председник помогао да обезбеди већину како би дошао на функцију коју тренутно обавља и то после више рунди гласања.

Републиканка из Њујорка Елиз Стефаник, такође високо рангирана у странци и некадашњи подржавалац Трампа, изјавила је да би акције државног тужиоца какве се најављују биле "не-америчке".

Коментари долазе свега неколико сати након што је Трамп објавио на друштвеним мрежама да очекује да ће бити ухапшен следеће недеље, док тужилац у Њујорку Алвин Брег разматра оптужбе у истрази о тајним исплатама новца женама које су наводно имале сексуалне односе са Трампом, подсећа АП.

Пенс је истакао да је вест посебно забрињавајућа и да се све дешава у "окружењу које изгледа политички набијено где су државни тужилац и други званичници буквално водили кампању са обећањем да ће тужити бившег председника".

Вивек Рамасвами, још један од републиканаца који је објавио своју председничку кандидатуру, изјавио је да би оптужница против Трампа била национална катастрофа.

"Не-амерички је да владајућа странка користи политичку моћ да хапси политичке неистомишљенике", написао је Рамасвами на Твитеру.

Републикански конгресмен из Флориде Рон Десантис, могући Трампов противкандидат за председничке изборе, и некадашња амбасадорка у УН Ники Хејли, која је такође објавила кандидатуру, нису за сада коментарисали оптужбе против Трампа и његову објаву о хапшењу.

image