Свет

Конгресмен: Трамп ће провести остатак живота у затвору

Предлог Комисије Представничког дома да Министарство правде покрене кривични поступак против Трампа због наводне улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године узбуркао је духове
Конгресмен: Трамп ће провести остатак живота у затворуwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Бивши амерички председник Доналд Трамп највероватније ће бити осуђен и провешће остатак свог живота иза решетака, оценио је демократски предствник из Мериленда, Џејми Раскин.

Раскин је био у комитету Представничког дома који је истраживао упад Трампових присталица у Капитол 6. јануара 2021. и Трампову улогу у свему и прошле седмице  је препоручио да се против бившег председника подигне оптужница, јер је учествовао у "завери" да се пониште избори 2020.

Он је у подкасту "Јаху њуза" рекао да ће за њега бити велико изненађење ако државни тужилац Мерик Гарланд не подигне оптужницу против Трампа због његове наводне улоге у немирима, и додао да је "апсолутно јасно" да је бивши председник покушао да се умеша у изборне процедуре.

"Мислим да је веома, веома важно да утврдимо да се не гоне само 'пешадинци', већ и заповедници", рекао је Раскин. "И једноставно је погрешно послати стотине 'пешдинаца' у затвор, а не извести пред суд врло очигледног заповедника."

Он је додао да би Трамп, ако буде осуђен, могао да проведе остатак живота у затвору, преноси "Њузвик".

"Постоји само дубока кривица од самог почетка у свему што је Доналд Трамп урадио. Веома сам озбиљан у вези са његовим суочавањем са последицама и плаћањем цене свог поступка", рекао је Раскин. "Могао би да проведе преостале дане свог мизантропског живота иза решетака, вероватно са агентима Тајне службе."

Професор права са Харварда Лоренс Трајб рекао је да би Трамп требало да се "вади" на лудило, ако буде оптужен за хаос на Капитолу.

"Ако је ово 'одбрана' на предстојећем суђењу Трампу, не завидим адвокатима који пристану да га заступају. Боље би било да буду психијатри стручњаци за рефлексивну пројекцију и способни да наведу свог клијента да се позове на лудило", навео је он на Твитеру након што је Трамп поручио да су "лажне оптужбе пристрасног комитета" покушај да га спрече да победи на изборима 2024.

image