Свет

Чланови Синода УПЦ стигли код Зеленског

Чланови Синода апеловали су на украјинског председника да прекине њихов прогон и желе да му лично објасне тренутну ситуацију, рекао је начелник Информативно-просветног одељења Синода УПЦ епископ Климент
Чланови Синода УПЦ стигли код Зеленскогwww.globallookpress.com © Serg Glovny/ZUMAPRESS.com

Чланови синода канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) стигли су код украјинског председника Владимира Зеленског како би му пренели став Цркве.

"Чланови Светог синода УПЦ, на челу са његовим блаженством митрополитом Онуфријем, стигли су у кабинет председника Украјине како би руководству државе пренели став Украјинске православне цркве", наводи се на Телеграму.

Украјински медиј "Страна.уа" објавио је да су чланови Синода који су се окупили у канцеларији Зеленског затражили лични састанак са њим.

"Чланови Синода су написали апел председнику Владимиру Зеленском и желе да му лично објасне тренутну ситуацију. Овај апел је веома важан за свети синод УПЦ и од тога колико зависи даље деловање Синода, влада државе ће одговорити на став милион верника", рекао је начелник Информативно-просветног одељења Синода, епископ Климент.

Како се наводи, члановима Синода УПЦ наређено је да напусте територију канцеларије Зеленског због ваздушне узбуне.

Један од чланова Синода рекао је да су "дошли у нади да ће се састати са украјинским председником, као и да чекају више од два сата, али да га тренутно ваздушни напад спречава да се састане са њима".

Светски савет цркава осудио кампању против Кијевско-печерске лавре

Светски савет цркава (ССЦ) саопштио је да су поступци украјинских власти у вези са Кијевско-печерском лавром усмерени против Цркве и да постављају озбиљна питања у вези са поштовањем верских слобода.

"ССЦ забринут је и тужан због извештаја о наводним акцијама против УПЦ. Нажалост, овакве акције, укључујући и оне против монашке заједнице УПЦ древне Кијевско-печерске лавре, изгледају као да су уперене против саме цркве. Радње предузете против УПЦ постављају озбиљна питања у вези са поштовањем слободе вероисповести или уверења", рекао је генерални секретар савета Џери Пилеј.

Како се наводи у саопштењу, савет верује у важност "заштите присуства и сведочења Цркве, где год она била, док се проповеда милост, мир и љубав Божија свету".

image
VV inauguration
banner