Свет

Сијарто: ЕУ интеграције Украјине зависе од поштовања права мађарске националне мањине

Мађарској заједници у Украјини треба да се врате права која је имала пре 2015, поручио шеф мађарске дипломатије
Сијарто: ЕУ интеграције Украјине зависе од поштовања права мађарске националне мањине© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Став Будимпеште о европским интеграцијама Украјине директно ће зависити од тога да ли ће Кијев вратити мађарској мањини права која су постојала пре 2015. године, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Јасно сам ставио до знања да ће став Мађарске у вези са европским интеграцијама Украјине зависити углавном од тога да ли Украјина поштује права мађарске заједнице и да ли ће тој заједници вратити права која је имала пре 2015. године", рекао је Сијарто у видео обраћању на Фејсбуку.

Он је додао да је на састанку министара спољних послова ЕУ позвао колеге и шефа европске дипломатије Жозепа Бореља да утичу на украјинске власти по том питању.

Шеф мађарске дипломатије рекао је раније да је Савет Европе, на иницијативу Мађарске и Румуније, одлучио да се жали Венецијанској комисији на положај националних мањина у Украјини и да се Будимпешта нада да ће Кијев бити принуђен да испоштује одлуку комисије.

Сијарто је такође изјавио да су многе украјинске владине агенције спремне да плате закарпатским Мађарима 850 долара годишње како би слали децу на наставу на украјинском језику, што Будимпешта сматра неприхватљивим.

Украјински омбудсман за заштиту језика Тарас Кремин оценио је да у школама у ​​закарпатској области Украјине, где живи много етничких Мађара, постоје проблеми са организовањем наставе на украјинском језику.

Према писању локалних медија, мађарске заставе су скинуте са јавних институција у граду Мукачеву и локалним селима, а отпуштено је неколико руководилаца мађарских институција. 

Државни секретар мађарског министарства спољних послова Тамаш Менцер оценио је раније као неприхватљиво угњетавање мађарске националне мањине у украјинском Закарпатју.

Председница Мађарске Каталин Новак истакла је да је у писму украјинском председнику Владимиру Зеленском коментарисала закон о националним мањинама у погледу ситуације Мађара у Закарпатју, али да он није одговорио.

Тензије у односима између Украјине и Мађарске распламсале су се због расправе о украјинском закону о образовању који је ступио на снагу 2017, а који у великој мери смањује могућност образовања на језицима националних мањина. 

image