Свет

Барикаде око суда који треба да подигне оптужницу против Трампа

Њујорк се припрема за први кривични поступак против неког председника Сједињених Држава
Барикаде око суда који треба да подигне оптужницу против Трампа© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Око зграде суда на Менхетну у Њујорку, који би требало да подигне оптужницу против бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа, због наводног подмићивања порно звезде Сторми Данијелс током изборне кампање 2016. године, радници су данас поставили барикаде.

Баријере су подигнуте у оквиру припрема за први кривични поступак против неког председника САД, два дана након што је Трамп позвао своје присталице да протестују јер се, како је навео, спрема његово хапшење у уторак, преноси Ројтерс.

Градоначелник Њујорка Ерик Адамс рекао је новинарима да полиција прати друштвене мреже и да води рачуна о ситуацији у граду.

Представници служби за спровођење закона састали су се на Менхетну да би разговарали о оптужници против Трампа која би могла да буде подигнута вечерас или у среду, као и о његовом евентуалном привођењу, пренео је раније данас амерички "Политико", позивајући се на три неименована извора укључена у случај.

Канцеларија окружног тужиоца Менхетна Алвина Брега истражује тајну исплату од 130.000 долара коју је извршио Мајкл Коен, Трампов бивши фиксатор, порно звезди током председничке кампање 2016. године.

Када запечаћена оптужница буде достављена судији, канцеларија тужиоца ће разговарати о Трамповој предаји са његовим браниоцем, рекао је неименовани судски званичник, наводећи да ће, уколико се Трамп не преда, за њим бити расписана потерница.

Трампов портпарол рекао је да бивши председник није био обавештен о било каквом предстојећем хапшењу.

image