Свет

Чекајући позив из Пекинга: Зеленски покушава да игра дипломатску игру са Си Ђинпингом

Украјински лидер жели да задржи Пекинг уз себе као инвеститора, трговинског партнера и потенцијалног посредника, упркос "партнерству без ограничења" Кине и Русије
Чекајући позив из Пекинга: Зеленски покушава да игра дипломатску игру са Си Ђинпингомwww.globallookpress.com © Sarsenov Daniiar/Ukraine Preside

Украјински председник Владимир Зеленски није оклевао да оштро критикује поједине земље, укључујући Мађарску и Немачку, јер су се превише зближиле са Русима. Међутим, са најближим савезником Москве - кинеским председником Си Ђинпингом, украјински лидер игра дипломатску игру, пише "Политико".

И заиста, постоје добри разлози да не узнемирите Кинезе, упркос њиховом "партнерству без ограничења" са Москвом, наводи портал.

Зеленски жели да задржи Пекинг уз себе као инвеститора, трговинског партнера и потенцијалног посредника – уместо да га одгурне и ризикује да Си одобри велики извоз оружја руским снагама. Осим тога, Кина ће вероватно играти значајну улогу у обнови Украјине након ратних разарања.

И док је Си у посети Москви, све више се спекулише да би он коначно могао да обави први телефонски разговор са Зеленским од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини.

Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук саопштила је да Кијев чека потврду Пекинга за телефонски разговор председника Украјине и Кине.

Она је истакла да би тај разговор био "важан потез" и да лидери две земље "имају шта да кажу један другом".

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан истакао је да би поздравио разговор између Сија и Зеленског, напомињући да би кинески председник требало да чује и украјинско виђење ствари, а не само руску страну приче.

Наш је циљ да окупимо многе око себе

Пре руско-украјинског сукоба, Кина је била водећи трговински партнер Украјине, као и огромно тржиште за црноморски јечам и кукуруз, подсећа "Политико". Пекинг је много инвестирао у украјинску инфраструктуру као што су луке и телекомуникације. 

Трудећи се да избегне несугласице са тако важним партнером, Кијев је чак био уздржан током прошлогодишњег гласања у УН да се осуди наводни кинески прогон ујгурске муслиманске мањине.

Иако су званичници ЕУ и НАТО-а реаговали крајње скептично на кинески план од 12 корака за окончање сукоба у Украјини, сам Зеленски је нагласио да је спреман да држи отворена врата за дијалог који би предводила Кина.

"Чињеница да је Кина почела да прича о Украјини није лоша. Али питање је шта следи иза тих речи", рекао је Зеленски. "Мислим да су неки од кинеских предлога у складу са међународним правом и да можемо да радимо на томе са Кином. Што да не? Наш циљ је да окупимо многе око себе да бисмо изоловали једну (Русију)."

Мишљења су подељена око тога да ли Кина треба да буде потенцијални посредника у мировним преговорима.

Многи критичари сматрају да је главни циљ Пекинга одржавање стратешког савеза са Москвом како би се направила противтежа Западу. Поред тога, Кини су важни економски интереси, али и њен имиџ као посредника.

Александар Мережко, шеф спољнополитичког одбора украјинског парламента, рекао је за "Политико" да је мало вероватно да ће Пекинг остварити утицај на Москву, с обзиром да "не жели да заустави Путина".

image