Свет

Шеф немачке агенције за сајбер безбедност отпуштен због шуровања са Русима

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер сменила је Арнеа Шенбома због сумње у неутралност и непристрасност
Шеф немачке агенције за сајбер безбедност отпуштен због шуровања са РусимаNone © Tanjug/Rolf Vennenbernd/dpa via AP

Шеф немачке агенције за сајбер безбедност Арне Шенбом отпуштен је после извештаја о могућим везама са руском обавештајном службом, саопштило је немачко министарство унутрашњих послова, јавља АФП.

Како се наводи, министарка унутрашњих послова Ненси Фезер сменила је Арнеа Шенбома са места шефа агенције БСИ после навода који су "нарушили потребно поверење јавности у неутралност и непристрасност" његовог управљања, јавила је немачка новинска агенција ДПА.

Шенбом је био суоснивач групе за сајбер безбедност која окупља стручњаке из јавних институција и приватног сектора. Немачки медији писали су да је један од чланова те групе компанија коју је основао бивши агент руских обавештајних служби, а немачка влада је раније саопштила да детаљно истражује те извештаје.

Педесеттрогодишњи Шенбом био је шеф немачке агенције БСИ од фебруара 2016. године, а за сада није познато ко ће доћи на његово место.

Минстарство је навело и да је одлука о његовој смени у интересу 1.500 запослених у агенцији, наводи ДПА.

У Немачкој расте забринутост да би кључна инфраструктура земље могла да буде на мети Русије због немачке подршке Украјини, на шта је и БСИ недавно упозоравао.

Оптужбе против Шенбома појавиле су се док је немачка полиција истраживала саботажу немачке железнице која се десила 8. октобра ове године, што је изазвало проблеме у путовању хиљадама путника.

image