Свет

ЕУ све ближе санкцијама Ирану, а Украјина прекиду односа

Брисел и Кијев због наводних испорука иранских дронова Русији разматрају затезање или прекид односа са Техераном
ЕУ све ближе санкцијама Ирану, а Украјина прекиду односа© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Европска унија разматра увођење санкција Ирану због наводне испоруке дронова Русији. Са друге стране, Кијев помиње прекидање односа са Техераном.

Како преноси агенција Блумберг позивајући се на неименоване изворе, пре увођења санкција земље чланице ЕУ ипак желе да провере да ли су и када ирански дронови стигли у руке руских снага.

Кијев тврди да је Русија иранске беспилотне летелице добила средином лета и користила у гранатирању циљева у Украјини.

Иран је више пута навео да нису извезли никакво оружје које би се користило у сукобу у Украјини, док је портпарол Кремља Дмитри Песков нагласио да је сваки комад оружја које руске снаге користе у специјалној војној операцији произведен у Русији.

Пре евентуалног увођења санкција Ирану, ЕУ жели да утврди истинитост тврдњи Кијева, а ембарго ће, ако буде уведен, ступити на снагу касније овог месеца. За сада се не зна каква би казна била, али неименовани извори кажу да ће највероватније бити трговинске природе.

Са друге стране, украјински министар спољних послова Дмитри Кулеба изјавио је данас да би Кијев требало да прекине дипломатске односе са Техераном јер су, наводно, снабдевали Москву дроновима.

Кулеба је новинарима рекао да Техеран "лаже" када тврди да нису послали никакво оружје.

Према његовим речима, Иран је једини крив за штету причињену односима са Украјином.

Министар је позвао украјинског председника Владимира Зеленског да прекине дипломатске односе са земљом која је "саучесник" Русији у Украјини.

Лист "Вашингтон пост" је крајем августа објавио, позивајући се на америчке званичнике, да је Иран послао Русији више врхунских беспилотних летелица које се могу користити и за нападе и за надгледање.

Касније је лист објавио да су из Техерана у Москву стигли и пројектили земља-земља.

Иран и Русија су ове наводе одбацили као неистините.

image