Свет

САД извеле "прецизне ваздушне нападе" у Сирији: Одмазда због погибије и рањавања Американаца

Као што је председник (Џозеф) Бајден јасно рекао, предузећемо све неопходне мере да заштитимо наш народ и увек ћемо узвратити кад ми хоћемо и где ми хоћемо, поручио амерички министар одбране Лојд Остин након серије ваздушних удара у Сирији
САД извеле "прецизне ваздушне нападе" у Сирији: Одмазда због погибије и рањавања Американацаwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Andrew Goedl

Америчка војска је у четвртак покренула серију ваздушних удара на циљеве у Сирији, који би, према Вашингтону, могли да буду повезани са иранским Корпусом гарде исламске револуције, саопштила је прес служба Пентагона.

У саопштењу се наводи да је 23. марта погинуо један од америчких радника, а рањено је, како се наводи, "пет америчких војника и још један амерички радник" у нападу дрона на базу међународне антитерористичке коалиције коју предводе САД на североистоку Сирије.

Америчка обавештајна служба прегледала је беспилотну летелицу и утврдила да је иранског порекла — па је председник САД Џозеф Бајден овластио војску да узврати, саопштио је Пентагон. Том приликом страдало, како преноси "Фокс њуз" осам Иранаца.

"По налогу председника Бајдена, овластио сам снаге америчке Централне команде да вечерас покрену прецизне ваздушне нападе у источној Сирији на објекте које користе групе повезане са иранском ИРГЦ", рекао је синоћ касно министар одбране Лојд Остин.

Ако је веровати Пентагону, ваздушни напади су изведени као одговор на тај напад, као и на серију недавних напада на коалиционе снаге у Сирији које је извршила група повезана са ИРГЦ-ом.

"Као што је председник Бајден јасно рекао, предузећемо све неопходне мере да заштитимо наш народ и увек ћемо узвратити кад ми хоћемо и где ми хоћемо", рекао је Остин и додао да ниједна група неће некажњено ударати на америчке војнике.

Када су у питању рањени Американци, два војника су збринута на лицу места, а три војника и један извођач радова хоспитализовани су у медицинским установама, саопштила је прес служба.

Међутим, како преносе локални медији, амерички удари у Сирији нису погодили иранске војне положаје, већ центар за жито и центар за рурални развој.

Ни један ирански држављанин није погинуо од последица ових удара, преносе "РИА Новости".