Свет

Руска амбасада у Вашингтону: Америка саботира истраге о експлозијама на Северном току

Амбасада Руске Федерације у Вашингтону реаговала је на недавне коментаре америчког државног секретара Антонија Блинкена, који је инсистирао на саслушању у Конгресу, да САД нису имале никакву улогу у нападима на два крака Северног тока
Руска амбасада у Вашингтону: Америка саботира истраге о експлозијама на Северном току© Tanjug/Ting Shen

Америчка влада опструише напоре да се истражи саботажа гасовода Северни ток, који је оштећен у серији експлозија прошле године, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

Амбасада Руске Федерације у Вашингтону реаговала је на недавне коментаре америчког државног секретара Антонија Блинкена, који је инсистирао на саслушању у Конгресу да САД нису имале никакву улогу у нападима на два крака Северног тока.

"Морамо да подсетимо да изјаве америчких званичника, који су у више наврата прибегли обманама и дезинформацијама, укључујући и на међународним форумима, нису веродостојне", напомиње се у саопштењу и додаје да иако САД наводе како постоје националне истраге које су у току у Европи, наставља да блокира покушаје Русије да пронађе одговоре.

Објашњења америчких званичника није уверљиво пре свега због нетранспарентности и блокирања приступа Гаспрома, који је власник гасовода, ради утврђивања околности саботаже, наводи руска амбасада.

На саслушању у Комитету за спољне послове Представничког дома раније у четвртак, Блинкен је упитан да ли може да "увери свет да ниједна агенција америчке владе није дигла те гасоводе у ваздух или то омогућила", рекавши "да, могу", без објашњења. Он је раније тврдио да саботажа Северног тока не би била ни у чијем интересу и оптужио је Москву за "нечувене дезинформације" по том питању.

Руска амбасада је у наставку истакла јавне претње америчких званичника да ће ставити тачку на гасоводе – међу којима је и сам председник Џо Бајден – такође приметивши претходне опаске у вези са неприхватањем обострано корисних енергетских веза између Руске Федерације и Европае.

С обзиром на противљење Вашингтона независној истрази, поставља се питање да ли амерички званичници имају нешто да крију.

"Доследно и упорно позивамо на покретање непристрасне и транспарентне међународне истраге о нападима на гасоводе Северни ток. Међутим, Сједињене Државе, заједно са уском групом истомишљеничких држава, жестоко се противе таквим напорима", додаје се у саопштењу амбасаде.

Руски званичници су у више наврата вршили притисак тражећи међународну истрагу инцидената, иако су до данас резултати локалних истрага у Европи углавном држани у тајности.

image