Свет

Трамп упозорава на "смрт и уништење" у случају подизања оптужнице

"Каква особа може да оптужи другу особу, у овом случају бившег председника Сједињених Држава... за злочин, када се по свему зна да никакав злочин није почињен", објавио је Трамп
Трамп упозорава на "смрт и уништење" у случају подизања оптужницеGetty © Spencer Platt/Getty Images

Бивши амерички председник Доналд Трамп упозорио је да би могло доћи до "смрти и разарања" ако буде оптужен због тога што је наводно свом адвокату наложио да новцем "ућутка" порно звезду Сторми Данијелс.

"Каква особа може да оптужи другу особу, у овом случају бившег председника Сједињених Држава... за злочин, када се по свему зна да никакав злочин није почињен", написао је бивши председник на својој друштвеној мрежи "Трут" (истина), по свему судећи, мислећи на окружног тужиоца Менхетна Алвина Брага.

Иако га није именовао, Трамп сматра да је у питању "дегенерисани психопата који истински мрзи САД", зна да "потенцијална смрт и разарање у таквој лажној оптужби могу бити катастрофални за нашу земљу."

Трампова објава долази након што је бивши председник САД прошле недеље наговестио да би га канцеларија тужиоца Менхетна ускоро могла ухапсити пошто је званично позван да сведочи пред великом поротом која истражује правни случај који је против њега покренут.

Случај се бави тврдњама да је Трамп наводно платио 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс преко свог тадашњег адвоката Мајкла Коена током последње фазе своје председничке кампање 2016. године, како Данијелс не би у јавност изнела детаље о наводној афери коју је имала са Трампом.

Трамп хоће да направи "спектакл" од могућег хапшења?

Бивши председник је од тада позвао своје присталице да "протестују" и "поврате своју нацију" у случају да га "корумпирана и веома политизована канцеларија окружног тужиоца Менхетна" оптужи и изда налог за хапшење.

Позивајући се на изворе унутар Трамповог тима, "Њујорк тајмс" и "Гардијан" су у среду објавили да је бивши председник САД наводно рекао својим саветницима да би желео да му буду стављене лисице током предстојећег појављивања пред судом у случају да буде оптужен, како би направио "спектакл" од целе ситуације.

Међутим, "Блумберг" је претходно тврдио да Трампов статус бившег председника значи да му власти вероватно неће ставити лисице на руке нити да ће га држати у затвору.

Тужилац Алвин Браг тек треба да потврди или демантује извештаје о могућем хапшењу и још увек није јасно да ли ће велика порота која председава случајем одлучити да покрене оптужницу против Трампа, што би било први пут у историји да се бивши амерички председник суочава са кривичним пријавама.

image