Свет

Савет безбедности УН гласа о нацрту резолуције о истрази саботаже Северног тока

Према изворима у светској организацији, не постоји општа сагласност око документа који је предложила Русија, односно, највероватније, неће бити усвојен
Савет безбедности УН гласа о нацрту резолуције о истрази саботаже Северног тока© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Савет безбедности УН гласаће данас о руско-кинеском нацрту резолуције о међународној истрази поводом саботаже гасовода Северни ток 1 и 2, преноси ТАСС.

У нацрту резолуције упућује се предлог генералном секретару УН Антонију Гутерешу да формира међународну независну комисију да спроведе "темељну, транспарентну и независну истрагу о свим аспектима саботаже Северног тока, укључујући и идентификовање извршиоца саботаже, финансијера, организатора и њихових саучесника".

Наводи се да ће Гутереш бирати стручњаке за комисију и да ће уколико резолуција буде усвојена, у року од 30 дана морати да достави препоруке о предложеним модалитетима за њено креирање.

У документу се позивају земље које спроводе националне истраге о експлозијама гасовода да у потпуности сарађују са комисијом и деле информације са њом. Такође, подстиче ове земље да такође деле информације са другим заинтересованим странама.

Русија је припремила прву верзију резолуције о Северном току крајем фебруара, али је није одмах ставила на гласање, већ је позвала земље Савета безбедности да разговарају о том документу. Од тада су одржана три круга консултација.

Изгледи за решавање проблема

Према изворима у светској организацији, не постоји општа сагласност око документа који је предложила Русија, односно, највероватније, неће бити усвојен.  За усвајање резолуције потребно је да је подржи најмање девет чланица Савета безбедности.

Било који од сталних чланова може искористити право вета, али ће се рачунати само ако се на други начин добије потребан број гласова за усвајање документа. Ако нацрт резолуције добије осам гласова, а САД гласају против, то ће значити да нису искористили вето. Али ако предлог закона добије девет или више гласова, онда ће гласање против значити коришћење права вета.

"Не ради се о броју гласова, већ се ради о начину на који гласају", рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Претходно, западне земље су тврдиле да је Русија изолована и да нема подршку унутар СБ, јер се противи иницијативама СБ УН око Украјине, док остале чланице УН подржавају резолуцију или су уздржане.

Још раније је било познато да Kина подржава нацрт резолуције, а остале сталне чланице СБ - Велика Британија, САД и Француска, највероватније неће да је подрже, могу да гласају против или да буду уздржане како не би дале повода да блокирају рад Савета безбедности.

Остале чланице западног блока СБ, међу којима су Малта, Швајцарска, Јапан и Албанија, највероватније ће гласати исто као и лидери тог блока. Неке од ових земаља су током претходних избора биле или на страни Запада или на страни Русије.

Ставови осталих несталних чланица није познат, укључујући Бразил, Габон, Гану, Мозамбик и Уједињене Арапске Емирате, као и Еквадор.

Дакле, западне земље са правом вета га можда неће ни искористити како би спречиле усвајање резолуције.

image