Свет

Нови Зеланд разматра да се придружи АУКУС блоку

Високи амерички званичник је раније наговестио да би тројни војни пакт ускоро могао да се прошири на још једну земљу
Нови Зеланд разматра да се придружи АУКУС блокуGetty © Handout / Handout

Нови Зеланд је сигнализирао спремност да се придружи Пакту о безбедности АУКУС који чине САД, Велика Британија и Аустралија, али само у ненуклеарном својству будући да је посвећен томе да не поседује нуклеарно оружје, рекао је министар одбране Ендру Литл.

Литл је у саопштењу навео да је Нови Зеланд заинтересован да постане четврти члан АУКУС-а и да жели да учествује у развоју војне технологије попут вештачке интелигенције, квантног рачунарства и напредне информационе технологије.

"Понуђена нам је прилика да разговарамо о томе да ли бисмо могли или желимо да учествујемо у том (ненуклеарном) аспекту договора", навео је министар и додао да је "наговестио" да је Нови Зеланд "вољан да то истражи".

Новозеландска војска ће можда морати да надогради део своје опреме како би могла да држи корак са америчким и аустралијским стандардима ако жели да се придружи АУКУС-у, првенствено у области комуникација будући да, како је навео, неке од технологија у земљи "све више застаревају".

Имајући у виду "правне обавезе Новог Зеланда и нашу моралну посвећеност да будемо без нуклеарног оружја", министар одбране је рекао да би био "прилично задовољан" ако би свако учешће у АУКУС-у укључивало само конвенционално оружје.

"Већ веома блиско сарађујемо са савезницима и партнерима који имају бродове и подморнице на нуклеарни погон и ракете и подморнице са нуклеарним оружјем... То не мења ништа од онога што тренутно радимо", наставио је он.

Раније овог месеца, Литл се састао са високим званичником за националну безбедност Беле куће Куртом Кембелом, након чега је амерички званичник рекао да верује да постоји шанса да се Нови Зеланд придружи АУКУС пакту.

Потписан 2021. године, трилатерални споразум је усредсређен на омогућавање трансфера нуклеарне технологије из САД у Аустралију уз помоћ Велике Британије, која ће се користити за изградњу подморница на нуклеарни погон за Канберу.

Међутим, званичници су пакт такође описали као начин да се одврати Кина, која је осудила споразум АУКУС као начин да се шири нуклеарна технологија по свету, причини "озбиљна штета регионалном миру" и интензивира "трка у наоружању" у Индо-Пацифику.

image