Свет

Кина: Саботери Северног тока морају бити приведени правди

Став Сједињених Америчких Држава је пример очигледних двоструких стандарда, каже Мао Нинг
Кина: Саботери Северног тока морају бити приведени правди© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Министарство спољних послова Кине саопштило је да се саботери руског гасовода Северни ток морају суочити са последицама и осудило Сједињене Америчке Државе јер нису подржале истрагу о инциденту које воде Уједињене нације.

Портпаролка министарства Мао Нинг изјавила је на конференцији за медије да Вашингтон жели да "спроведе такозване истраге земаља у развоју", али да је тајновит у вези са овим инцидентом.

"Став САД је пример очигледних двоструких стандарда. Кина се нада да ће починиоци бити приведени правди што је пре могуће", рекла је Нинг и сугерисала да се званичници у Вашингтону очигледно нечега плаше.

Савет безбедности УН није јуче усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.

Због става западних земаља, документ није добио девет од укупних 15 гласова, јавиле су раније "РИА Новости".

За резолуцију су гласали Русија, Кина и Бразил. Остале земље су биле уздржане. Да би био усвојен, документ мора да добије девет гласова за од 15, док ниједна од сталних чланица Савета безбедности (Русија, Кина, САД, Велика Британија, Француска) не би требало да буде против.

Уколико би резолуција била усвојена, Савет безбедности би затражио од "генералног секретара УН да успостави међународну независну истражну комисију за спровођење свеобухватне, транспарентне и непристрасне међународне истраге свих аспеката чина саботаже Северног тока 1 и 2, укључујући идентификацију извршилаца, спонзора, организатора и саучесника".

image
VV inauguration
banner