Свет

Пентагон признао: Није нам успело лансирање хиперсоничне ракете

Последњи тестови хиперсоничног оружја у САД били су неуспешни, рекао је министар ваздухопловства те земље
Пентагон признао: Није нам успело лансирање хиперсоничне ракетеwww.globallookpress.com © Cover Images

Амерички министар ваздухопловства Френк Кендал признао је да су недавна тестирања обећавајуће америчке хиперсоничне ракете ваздушног базирања била неуспешна.

"Тестови које смо управо спровели нису били успешни. Нисмо добили резултате који су нам били потребни", рекао је он у Конгресу.

Испитивања хиперсоничне ракете рађена су 13. марта, када је ракета АГМ-183 АРРВ (AGM-183 ARRW) лансирана са стратешког бомбардера Б-52Х код обале Калифорније, што је представљало друго лансирање оперативног прототипа АРРВ и фокусирао се на перформансе оружја.

Америчко ваздухопловство је навело да је тест испунио неколико циљева, без додатних детаља.

Формулација се разликује од службене изјаве објављене у децембру након првог лансирања оперативног АРРВ прототипа, у којој се каже да су "сви циљеви испуњени" на тесту 9. децембра.

Инжењери и тестери из АРРВ тима "прикупљају податке за даљу анализу", саопштило је ваздухопловство.

На питање да ли је тест 13. марта био успешан, ваздухопловство је за "Дифенс њуз" одговорило да не може дати додатне информације осим онога што је објављено.

"Очекујемо да ће у будућности бити доступно мање информација о овој теми из оперативних безбедносних разлога", рекао је званичник америчког министарства одбране.

САД заостају за Русијом и Кином у развоју хиперсоничног наоружања, где су такви системи већ расположиви у употребу.

image