Свет

Блумберг: Америка бесна због Ердогана и Путина, одмах послала емисаре

Продубљивање економских и трговинских веза Турске са Русијом навело је САД да појача притисак на турску страну
Блумберг: Америка бесна због Ердогана и Путина, одмах послала емисареNone © Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Срдачни односи између председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана разбеснели су западне земље, оцењује Блумберг. 

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и његов руски колега Владимир Путин одржали разговоре у главном граду Казахстана, што је њихов четврти лични састанак за четири месеца.

Двојица лидера сложила су се да појачају енергетске везе и успоставе међународно гасно чвориште у Турској, потенцијално позиционирајући Турску као кључну руту за руске токове ка Европи.

Ово је навело администрацију америчког председника Џозефа Бајдена да изврши додатне притиске на турску страну. 

Посета америчких званичника Турској уследила је недељу дана након што су се састали Путин и Ердоган.

"Турска постаје све важнији партнер Путину јер санкције затварају друге трговинске канале, путовања и инвестиције. А Ердоган, који ће се кандидовати за још један мандат на изборима следеће године, тражи од Русије да помогне у јачању проблематичне турске економије, напор који укључује обезбеђивање снижене цене гаса и споразум о плаћању у лирама", пише Блумберг.

Продубљивање економских и трговинских веза Турске са Русијом, не одговара западу који жели да створи јединствен међународни фронт како би убедио Москву да промени курс према Украјини.

"Док је Турска осудила специјалну војну операцију Русије у Украјини и говорила против припајања четири украјинска региона Русији, Ердоган је јавно бранио Путина од западних санкција", истиче се у тексту Блумберга.

У светлу ових дешавања и портпарол турског председништва Ибрахим Калин потврдио је  да су "у току" разговори са Русијом о одлагању плаћања дуга турског државног увозника енергије Ботаса, до 2024. године. 

image