Свет

Верешчук: Руси, немојте да усвајате украјинску децу; Захарова: Деца у Русији су безбедна

Заменица украјинског премијера је навела да су сирочад "украдена у Украјини" и да су наводно дата на усвајање у Русији и додала да "не препоручује руским грађанима да усвајају украјинску сирочад"
Верешчук: Руси, немојте да усвајате украјинску децу; Захарова: Деца у Русији су безбедна© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Заменица украјинског премијера Ирина Верешчук позвала је Русе да не усвајају децу за коју је рекла да су "украдена" у Украјини током рата и депортована у Русију.

Верешчук је на Телеграму навела да су сирочад "украдена у Украјини" и да су наводно дата на усвајање у Русији и додала да "препоручује руским грађанима да не усвајају украјинску сирочад" која су незаконито одведена из привремено окупиране територије Украјине".

"Још једном подсећам све руске такозване 'усвојитеље' и 'старатеље': пре или касније ћете морати да одговарате", написала је Верешчук, која је задужена за социјална питања.

Према подацима украјинског Министарства за интеграцију, 19.514 украјинске деце тренутно се води као незаконито депортовано.

Портпаролка руског министартсва спољних послова Марија Захарова изјавила је да наводна забринутост Запада због судбине деце коју је Русија евакуисала из ратне зоне изгледа лицемерно и цинично ако се погледају катастрофални проблеми хиљада малолетних Украјинаца у земљама Европске уније.

"Услед катастрофалних проблема хиљада малолетних Украјинаца у земљама Европске уније, који се не решавају већ се само погоршавају сваког дана, наводна забринутост евроатлантиста за судбину деце коју је Русија евакуисала из ратне зоне изгледа лицемерно и цинично", додала је она.

Према њенима речима деца "која су се нашла у Европи након 'евакуације' из Украјине редовно суочавају са проблемима маргинализације у различитим сферама, па све до сексуалне експлоатације и 'секс трафикинга'".

Осим тога, Захарова је обратила пажњу на ситуацију у Немачкој, која је "по званичним подацима примила више од милион Украјинаца", тамо омладинске службе активно узимају децу из породица избеглица, а родитељима преко суда одузимају права на децу.

"По правилу се овај орган уплиће у случај након дојаве породица у којима су живели Украјинци. Повод за одузимање детета може бити, на пример, ако је родитељ повисио глас на дете", навела је она.

Руска званичница се такође осврнула на одлуку Међународног кривичног суда (МКС) да изда налог за хапшење руске комесарке за права детета Марије Алексејевне Љвов-Белове, рекавши да је та одлука дивља и незаконита. Она је подсетила на чувену операцију Вашингтона "Бејби лифт", у којој су одовођења деце из Вијетнама у САД и њиховом одгајању тамо, како би добили "нову генерацију".

"Ударац у виду дивљих, незаконитих одлука МКС-а пао је на Марију Лвову-Белову. Реч је о деци бескућницима која су остала без родитељског старања, па чак и родбине. То су деца која ни на који начин нису заштићена и која су била у зони борбених дејстава, која су добила помоћ од омбудсмана за децу у нашој земљи. У сваком њеном говору је наглашено да ако се пронађу родитељи, руска страна ће одмах кренути у акцију", рекла је Захарова.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је Русија спремна да украјинску децу врати у Украјину када тамо услови буду безбедни, а план је да се, како би се расветлило то питање одржи и неформални састанак Савета безбедности УН око 6. априла.

"Украјинска деца пресељена су у Русију јер је Москва једноставно желела да их спаси од опасности коју могу представљати војне операције. Проблем украјинске деце доведене у Русију апсолутно је прецењен, навео је он.

Подсетимо, Међународни кривични суд (МKС) издао је средином марта налог за хапшење руског председника Владимира Путина и омбудсмана Русије за права деце Марије Лвове Белове, оптуживши их за наводну незакониту депортацијеу деце из Украјине у Русију.

image