Свет

Француска удвостручује испоруку НАТО граната за Украјину

Француско министарство одбране разматра да украјинској војсци пошаље противваздушни ракетни систем "самп/Т", и да понови слање новца кроз фонд за помоћ Кијеву
Француска удвостручује испоруку НАТО граната за Украјину© Tanjug/ AP Photo/Roman Chop

Француска ће Украјини испоручити двоструко више НАТО граната од 155 милиметара, рекао је министар одбране Себастијен Лекорну у интервјуу за француски лист "Фигаро".

"Послаћемо Кијеву и војну опрему потребну за контраофанзиву Украјине, и удвостручићемо испоруку граната калибра 155 милиметара, од краја марта ћемо им слати две хиљаде месечно", рекао је он.

Поред тога, према речима министра, у блиској будућности ће Оружаним снагама Украјине бити предат противваздушни ракетни систем "самп/Т", а уз то се разматра да се понови слање новца кроз фонд за помоћ Украјини. Ову одлуку подржава председничка већина у доњем дому парламента, с обзиром да је раније издвојених 200 милиона евра већ потрошено, рекао је начелник Министарства одбране.

Лекорну је прошле недеље рекао да Француска планира да удвостручи војну производњу до краја године, а како преносе "РИА Новости" Министарство одбране договорило је са војно-индустријским компанијама повећање производње муниције како за Оружане снаге Украјине тако и за сопствену војску, као и да на својој територији настави производњу око 20 врста стратешки важних војних производа.

image