Свет

Америка мења програм хиперсоничног оружја: Тестирање ракете није прошло успешно

Амерички министар ваздухопловства Френк Кендал признао је да су недавна тестирања обећавајуће америчке хиперсоничне ракете ваздушног базирања била неуспешна
Америка мења програм хиперсоничног оружја: Тестирање ракете није прошло успешноGetty © Tom Tschida/Nasa Photo

Америчко ваздухопловство неће спроводити програм хиперсоничног оружја који развија компанија Локхед Мартин, јер званичници сигнализирају већу подршку другачијој иницијативи ривалске компаније Раитхеон, објавио је "Блумберг".

Ова информација стиже након што је амерички министар ваздухопловства Френк Кендал признао је да су недавна тестирања обећавајуће америчке хиперсоничне ракете ваздушног базирања била неуспешна.

Ваздухопловство не сматра да Локхед тренутно намерава да настави са накнадном набавком оружја познатог као АРРВ, иако ће спровести два додатна тестирања како би прикупили важне податке, рекао је помоћник секретара ваздухопловних снага за набавку Ендру Хантер подкомитету за оружане снаге Представничког дома.

Хантер није рекао зашто је Ваздухопловство одустало од програма Локхед.

Кендал је рекао да је ваздухопловство више посвећено другом оружју званом "хиперсонична нападна крстарећа ракета" коју је направио Раитхеон, али је одбио да каже да ће служба окончати Локхед програм након тестирања прототипа.

image