Свет

Бивши шеф НАТО под истрагом: Одвео банку у банкрот?

Летонска полиција истражује Расмусенову евентуалну умешаност у банкрот банке ПНБ
Бивши шеф НАТО под истрагом: Одвео банку у банкрот?© Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен мета је полицијске истраге због његове евентуалне улоге у банкроту летонске ПНБ банке, објавио је у среду дански лист "Борсен".

Летонски званичници наводе да су Расмусен, који је био заменик председника независне управљачке групе ПНБ-а, и други бивши менаџери  под истрагом због њиховог претходног управљања банком, преноси бриселски портал "Политико".

Управитељ стечајне масе оптужио је групу за неодговорно понашање јер су прихватали велике послове без колатерала, што је довело до тога да је банци "нестало" 140 милиона евра.

Власти нису детаљније коментарисале извештај јер је истрага још у току, пренео је дански лист.

Случај је недавно одбачен у Данској када је дански адвокат банке безуспешно покушао да га изнесе пред Врховни суд земље.

Расмусен је био премијер Данске од 2001. до 2009. године, пре него што је водио трансатлантску војну организацију. Основао је консултантску компанију "Расмусен Глобал" и копредседава Групом за међународне безбедносне гаранције за Украјину, са Андријем Јермаком, главним саветником украјинског председника Владимира Зеленског.

Портпарол Расмусена је одбио да коментарише писање медија.

image
VV inauguration
banner