Свет

Амерички опозициони медиј: Бајденов Самит за демократију изазвао апатију савезника, подсмех ривала

Док Песков каже да се с осмехом гледа на покушај поделе на прворазредне и другоразредне државе, амерички медији критикују Самит за демократију због слабог домета скупа, али и недовољног практиковања демократије код куће
Амерички опозициони медиј: Бајденов Самит за демократију изазвао апатију савезника, подсмех ривала© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Други Самит за демократију, који је одржан ове недеље у организацији Стејт департмента био је разочаравајући догађај – одбачен од Пакистана и исмејан од Кине и Русије, које амерички "демократски" режим сматра "аутократским" државама, оцењује амерички опозициони медиј "Брајтбарт".

Пакистан је у последњем тренутку одлучио да откаже своје учешће на самиту саопштавајући да може и сам да промовише и јача дипломатске принципе. Спољнополитички аналитичари посумњали су да су прави разлози повлачења Пакистана унутрашња превирања у земљи, будући да бивши премијер Имран Кан окупља на улици подршку за свој повратак на власт, а Пакистанци су можда заобишли самит и да се не би суочили с критикама због кршења људских права, пише "Брајтбарт".

Додуше, ни Имран Кан, у време док је био премијер, није желео да учествује на Самиту за демократију и јавно је оптуживао САД да су радиле на његовој смени.

За портпарола Кремља Дмитрија Пескова Бајденов самит тешко да би се могао сматрати озбиљним догађајем, како је његове речи пренео ТАСС.

"Они који су пристали да учествују, слободни су да то ураде, наравно, то је њихово суверено право. Али овде многи са осмехом гледају на такве покушаје да се свет подели на прворазредне и другоразредне државе", оценио је Песков, преноси "Брајтбарт".

Самит за демократију "превасходно представља земље које се повинују политикама Вашингтона", рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров додајући да ту треба уврстити још неколико које желе да се увере у наклоност САД. За портпаролку министарства на чијем је челу, Марију Захарову овај догађај је манифестација америчке неоколонијалне политике, како ју је назвала.

"Брајтбарт" преноси и писање "Глобал тајмса", листа блиског кинеској Комунистичкој партији, да САД не треба да деле лекције другима о демократији у тренутку када имају масовне пуцњаве у својој земљи, попут недавне у Нешвилу.

Кинески лист констатује да су мотиви и исходи Самита за демократију недемократски и да у потпуности служе дипломатским и геополитичким интересима САД.

"Повлачењем идеолошких линија и коришћењем стандарда које су успоставиле САД, они деле међународну заједницу на тзв. демократске и тзв. недемократске таборе и стварају раздор и конфронтацију у свету којем је хитно потребно јединство", коментар је "Глобал тајмса" на овај догађај.

Они цитирају америчке медије да су организација и доношење одлука на самиту били хаотични и нејасни и да је било сталних контроверзи око избора учесника.   

Кинези су се позвали на извештај америчког тинк тенка Квинси Института за одговорно управљање који је још напоменуо и да би "најбоља ствар коју би САД могла да учини да ојача демократију у свету била да унапреди своје практиковање исте код куће", пише "Брајтбарт".

Ни "Форин аферс" није био импресиониран самитом, наводи овај медиј.

Они су оптужили Бајденову администрацију да је урадила "тек нешто мало више од одржавања демократских саветовања и објављивања саопштења за јавност о томе колико је демократија важна, игноришући урушавање демократије у кључним државама попут Турске, Мађарске, Пољске, Чада, Тајланда и Вијетнама".   

image