Свет

Бивши председник Тајвана позвао Пекинг и Тајпеј да учине све како би избегли рат

Шеф кинеске Канцеларије за послове са Тајваном Сонг Тао додао је да би људи у Кини и на Тајвану требало да се "одлучно супротставе сепаратистичким активностима за независност Тајвана и мешању спољних сила"
Бивши председник Тајвана позвао Пекинг и Тајпеј да учине све како би избегли рат© Танјуг/ Ma Ying-jeou Office via AP

Пекинг и Тајпеј морају да учине све што је могуће да избегну рат и одговорност је лидера обе стране да обезбеде мир, рекао је данас бивши председник Тајвана Ма Јинг-јеу високом кинеском званичнику.

Ма, који је био на власти од 2008. до 2016. године је први тајвански лидер икада који је посетио Кину од 1949. године када је Тајван прогласио независност. Кина Тајван сматра делом своје територије. Посета Ма Кини изазвала је жестоко противљење владајуће странке острва.

На састанку са шефом кинеске Канцеларије за послове са Тајваном Сонг Таом, Ма је рекао да је одржавање мирног и стабилног развоја односа "општи мејнстрим поглед на тајванско друштво", преноси Ројтерс.

"Заједничка је одговорност лидера са обе стране Тајванског мореуза да користе све прилике које доприносе јачању мира, па две стране морају одржавати размену, сарађивати и учинити све што је могуће да избегну рат и сукобе", истакао је Ма.

Кинеска званична новинска агенција Синхуа пренела је да је Сонг рекао Мау да би људи у Кини и на Тајвану требало да се "одлучно супротставе сепаратистичким активностима за независност Тајвана и мешању спољних сила, као и да заједнички чувају мир и стабилност Тајванског мореуза".

Ма се последњи пут састао се са кинеским председником Си Ђинпингом у Сингапуру крајем 2015. године, непосредно пре него што је изабрана актуелна председница Тајвана Цаи Инг-вен.

Није планирано да се Ма види с кинеским председником на овом путовању, али је његова канцеларија навела да је он отворен за све састанке које Кина организује.

Тајванска владајућа Демократска прогресивна партија критиковала је Маово путовање, док је главна тајванска опозициона партија Куоминтанг, чији је Ма високи члан, наводи да је од виталног значаја разговарати са Кином у циљу ублажавања напетости.

Подсетимо, Ма је на почетку своје историјске посете Кини истакао да са обе стране Тајванског мореуза живе етнички Кинези који деле исте претке.

image
VV inauguration
banner