Свет

Кина: Састанак тајванске председнице и Макартија нова провокација на коју ћемо узвратити

Тај састанак ће бити још једна провокација која озбиљно нарушава принцип једне Кине, штети суверенитету и територијалном интегритету наше земље и уништава мир и стабилност у Тајванском мореузу, тврде Кинези
Кина: Састанак тајванске председнице и Макартија нова провокација на коју ћемо узвратити© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying/J. Scott Applewhite

Кина је данас поручила да би потенцијални сусрет председавајућег америчког Представничког дома Кевина Макартија са председницом Тајвана Цаи Инг-вен, током њеног планираног пропутовања кроз САД, био "још једна провокација", на коју ће "одлучно узвратити".

Цаи би данас, на путу за државе Централне Америке, Гватемалу и Белизе, требало да прође кроз Њујорк и Лос Анђелес, преноси Ројтерс.

Извори су саопштили да она планира да се састане са Макартијем током посете Калифорнији, иако за то нема званичне потврде, наводи британска агенција.

"Ако ступи у контакт са председавајућим Представничког дома САД Макартијем, то ће бити још једна провокација која озбиљно нарушава принцип једне Кине, штети суверенитету и територијалном интегритету наше земље и уништава мир и стабилност у Тајванском мореузу", саопштио је портпарол Канцеларије за Тајванске послове при кинеском Државном савету.

Он је нагласио да се Пекинг "чврсто противи томе" и да ће "дефинитивно предузети мере да одлучно узврати".

До заоштравања односа у Тајванском мореузу дошло је у августу прошле године, након посете тадашње председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану , на шта је Кина одговорила покретањем масовних војних вежби око острва које сматра својом територијом.

image