Свет

Бивши председник Тајвана поручио: Сви смо ми Кинези

Ма Јинг-јеу је први тајвански председник који је посетио Кину од 1949. године
Бивши председник Тајвана поручио: Сви смо ми Кинези© Tanjug/Ma Ying-jeou Office via AP

Са обе стране Тајванског мореуза живе етнички Кинези који деле исте претке, изјавио је бивши тајвански председник Ма Јинг-јеу на почетку историјске посете Кини.

Ма, који је био на власти од 2008. до 2016. године је први тајвански лидер икада који је посетио Кину од 1949. године када је Тајван прогласио независност. Кина Тајван сматра делом своје територије. Посета Ма Кини изазвала је жестоко противљење владајуће странке острва.

Ма је у Нанџингу, у маузолеју Сун Јат-сена, човека који је збацио последњег кинеског цара 1911. године поручио: "Људи са обе стране Тајванског мореуза су Кинези, и потомци су Јана и Жутих царева."

Потомци Јана и Жутих царева је израз који се односи на заједничког претка кинеског народа.

Већина Тајванаца се више не идентификује као Кинези, показују анкете.

Сун се званично и даље сматра оцем Републике Кине, што остаје званично име Тајвана.

Комунистичка партија Суна такође хвали због збацивања династије Ћинг, али владе у Пекингу и Тајпеју не признају једна другу.

Маина посета део је контакта главне тајванске опозиционе странке, Куоминтанга (КМТ) са Кином у нади да ће смањити тензије. КМТ традиционално фаворизује блиске односе са Кином, али снажно пориче да је пропекиншки.

Ма, виши члан КМТ-а, рекао је да се нада миру.

"Искрено се надамо да ће две стране радити заједно на остваривању мира, избегавању рата и настојању да ревитализују Кину", рекао је он. "Ово је одговорност кинеског народа са обе стране мореуза и морамо напорно да радимо", додао је Ма.

Није предвиђено да се Ма састане ни са једним високим кинеским лидером на овом путовању. Он и кинески председник Си Ђинпинг састали су се у Сингапуру 2015. године.

image
VV inauguration
banner