Свет

Хондурас успоставио дипломатске односе са Кином, одустао од сарадње са Тајваном

Тежимо ономе што је најбоље за народ Хондураса, поручио шеф дипломатије Едуардо Реина
Хондурас успоставио дипломатске односе са Кином, одустао од сарадње са Тајваном© Tanjug/CCTV via AP

Након што су прекинуле дипломатске односе са Тајваном, власти Хондураса саопштиле су да су односе успоставиле са Кином.

"Министар спољних послова и међународне сарадње Хондураса је, у име председника Републике, обавестио Тајван о одлуци да буду прекинути дипломатски односи", наводи се у саопштењу министарства спољних послова Хондураса објављеном на Твитеру.

Додаје се да Хондурас признаје постојање само једне Кине, а власти НР Кине окарактерисане су као једина легитимна влада те земље.

Окончање односа између Тегусигалпе и Тајпеја је очекивано, пише Ројтерс, након прошлонедељне посете председнице Хондураса Сиомаре Кастро Кини када је саопштила да ће њена земља обновити односе са Пекингом.

"Морамо да будемо веома прагматични и да тежимо ономе што је најбоље за народ Хондураса", изјавио је тада шеф дипломатије Едуардо Реина.

Из Пекинга су саопштили да су шеф кинеске дипломатије Ћин Ганг и Реина потписали споразум о дипломатском признању Пекинга, док су из Тегусигалпе додали да признају владу Народне Републике Кине као једину легитимну, те да је Тајван "неодвојиви део кинеске територије".

Представници компанија из Хондураса су позвани да дођу у Кину како би разговарали о трговини и инвестицијама, док су из Хондураса поручили да су спремни да ојачају сарадњу са Пекингом у области финансија, трговине и инфраструктуре, наводи Ројтерс.

Са друге стране, министар спољних послова Тајвана Џозеф Ву поручио је да су председница Хондураса и њена влада "увек имале илузије" о Кини, као и да кинеско "мамљење" никада није престало.

"Влада Сиомаре Кастро је и од нас тражила огромну економску помоћ вредну милијарде долара и упоредила програме помоћи које Хондурасу пружају Тајван и Кина", рекао је Ву.

Међутим, како је истакла председница Тајвана Цаи Инг-вен, Тајпеј се неће такмичити са Пекингом у "бесмисленој долар-диломатији".

Шеф дипломатије Хондураса је раније овог месеца тражио помоћ од скоро 2,5 милијарди долара, што укључује средства за изградњу болнице и бране, наводи се у копији писма у коју је Ројтерс имао увид. 

"Изгледало је као да желе новац, а не болницу", оценио је тајвански министар спољних послова.

Тајван који себе сматра посебном државом има дипломатске односе са 14 земаља света, а сада је у опасности да изгуби једног од важних савезника, истиче агенција.

Званични Тајпеј је изразио озбиљну забринутост и позвао Хондурас да размисли о овој одлуци и не упадне у "кинеску замку".

Иначе, Пекинг не дозвољава земљама које имају дипломатске односе са Кином да, истовремено, одржавају односе и са Тајваном.

image