Свет

Кина: Упркос Западу, продубљујемо војну сарадњу с Русијом

Односи Кине и Русије нису војно-политички савез из доба Хладног рата, они превазилазе тај модел односа између држава, поручили су из кинеског Министарства одбране
Кина: Упркос Западу, продубљујемо војну сарадњу с Русијомwww.globallookpress.com © Xie Huanchi

Кина је саопштила да је њена војска спремна да ради заједно са руском војском на јачању стратешке комуникације и координације, саопштило је кинеско Министарство одбране.

Две земље ће заједно радити на спровођењу глобалних безбедносних иницијатива, рекао је Тан Кефеи, портпарол Министарства одбране, на редовној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

"Пријатељство између Кине и Русије јача из дана у дан. Односи Кине и Русије нису војно-политички савез из доба Хладног рата, они превазилазе овај модел односа између држава", истакао је он, а пренео ТАСС.

Тан је рекао да ће две земље продубити војно поверење и заједнички чувати међународну правичност и правду, као и да ће организовати заједничке поморске, ваздушне патроле и заједничке вежбе.

"Кинеска војска заједно са Оружаним снагама Русије намерава да предузме заједничке напоре у спровођењу главног консензуса који су постигли лидери две земље, да постепено унапреде стратешку координацију и редовно спроводе заједничке вежбе и поморске и ваздушне патроле", поручио је Тан.

САД да престану са провокацијама

Он је нагласио да Оружане снаге САД морају да престану да провоцирају Кину у Јужном кинеском мору, иначе ће сносити одговорност за потенцијалне инциденте.

О пловидби брода америчке морнарице у близини Парацелских острва, која су под контролом Кине у Јужном кинеском мору, Тан каже да је у питању провокација.

"Снажно захтевамо да САД одмах прекину такве провокације, јер ће у супротном сносити пуну одговорност за све велике последице потенцијалног инцидента који то може да изазове", упозорио је.

Тан је оценио да би сарадња америчко-британско-аустралијског војног савеза АУКУС на нуклеарним подморницама могла да изазове нову трку у наоружању.

"Чим се отвори Пандорина кутија, стратешка равнотежа у региону ће бити уништена, као и безбедност земаља у региону што може да покрене нову трку у наоружању", навео је.

Кинески председник Си Ђинпинг недавно је посетио Русију и састао се са председником Владимиром Путином, што су САД осудиле. 

image
VV inauguration
banner