Свет

Фон дер Лајен: Став Пекинга о Украјини одлучујући за односе ЕУ и Кине

Председница ЕК осврнула се и на брзорастућу кинеску економију, наизглед задовољна због њеног развоја. Ипак, није могла да сакрије антикинески сентимент, изражавајући солидарност са "свим појединцима и институцијама које је кинеска влада неправедно санкционисала"
Фон дер Лајен: Став Пекинга о Украјини одлучујући за односе ЕУ и Кинеwww.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да ће став Кине према Специјалној војној операцији у Украјини бити "одлучујући фактор за односе ЕУ и Кине", чиме је показала да у унији постоји страх од чврстих односа Москве и Пекинга, као водећих сила у економском, енергетском, али и војном сектору.

Кина, као стална чланица Савета безбедности УН, имала је одговорност да одигра конструктивну улогу у унапређењу мира засновано на територијалном интегритету Украјине, уз повлачење руских снага, рекла је председница ЕК.

"Било који мировни план који би учврстио 'руску анексију' једноставно није прихватљив", рекла је Фон дер Лајен у говору у Бриселу пред пут у Пекинг.

Она је казала да ће "одлучујући фактор за наставак односа ЕУ-Кина бити како Кина наставља да се опходи према Путиновом 'рату'".

Фон дер Лајен је рекла и да је од кључне важности да се очувају стабилни дипломатски односи и канали комуникације са Кином. Европска унија жели да умањи ризике у односима са Кином а не да се дистанцира од ње, истакла је председница ЕК.

"Не мислим да је дистанцирање од Кине могуће и да је у интересу ЕУ. Наши односи нису црно-бели и наша реакција не може да буде таква. Због тога треба да се усредсредимо на снижавање ризика, а не на дистанцирање", поручила је у говору у Кинеском институту.

Осврнула се и на брзорастућу кинеску економију, тобож задовољна због њеног развоја. Ипак, није могла да сакрије снажан антикинески сентимент, изражавајући солидарност са "свим појединцима и институцијама које је кинеска влада неправедно санкционисала".

"За мање од 50 година Кина је од широко распрострањеног сиромаштва и економске изолације постала друга највећа светска економија и лидер у многим најсавременијим технологијама. Од 1978. године раст је у просеку износио преко 9 одсто годишње и више од 800 милиона људи је извучено из сиромаштва. Ово је једно од највећих достигнућа у протеклих пола века. Домет Кине протеже се преко свих континената и глобалних институција – а њене амбиције су много веће", навела је Фон дер Лајенова.

Како је обраћање одмицало, постајало је јасније да односи Кине са Русијом нису оно што је најпроблематичније институцији коју представља Фон дер Лајенова.

"Демонстрација војне силе у Јужном кинеском мору и Источном кинеском мору, као и на граници са Индијом, директно утиче на наше партнере и њихове легитимне интересе. Такође наглашавамо важност мира и стабилности у Тајванском мореузу. Свако слабљење регионалне стабилности у Азији, најбрже растућем региону на свету, утиче на глобалну безбедност, слободан проток трговине и наше интересе у региону. Тешка кршења људских права која се дешавају у Синђангу такође су разлог за велику забринутост, што је наведено у недавном извештају Високог комесара УН за људска права", оптуживала је председница ЕК, па додала:

"Ове ескалирајуће акције указују на Кину која постаје све репресивнија код куће и све асертивнија у иностранству. Постоје три широка закључка која можемо да извучемо о томе како се Кина мења – што заузврат мора да обликује како ће и наше политике морати да се промене", поручила је она.

Закључила је да "представа пријатељства у Москви говори хиљаду речи о овој новој визији међународног поретка".

image