Свет

Урсула мерка унапређење? Фон дер Лајен бацила око на место шефа НАТО

Шефица ЕУ наводно је убацила своје име у шешир за извор новог челника НАТО
Урсула мерка унапређење? Фон дер Лајен бацила око на место шефа НАТО© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен наводно ће се кандидовати за нову челницу Северноатлантског савеза (НАТО) и, како преносе агенције, могла би да преузме ту функцију већ у октобру ове године.

Очекује се да ће Јенс Столтенберг, садашњи генерални секретар НАТО-а, завршити свој мандат, након што је на тој функцији био скоро девет година - продужавајући посао у три различита наврата.

Не постоји формални изборни процес за новог шефа НАТО-а. Савез од 30 чланова приватно бира новог лидера консензусом.

САД, иако воде главну реч у овом избору, обично не постављају кандидата, јер амерички генерал традиционално обавља дужност врховног команданта савезничких снага у Европи.

Упркос томе што је шефица ЕУ, Фон дер Лајен чека тешка борба будући да  британски медији наводе да ће влада Ришија Сунака ставити вето на њен избор због лоших резултата док је била министар одбране Немачке.

Шефица ЕУ је такође била под лупом због скандала који су погодили блок. Фон дер Лајен је под истрагом због огромног уговора о вакцини против коронавируса вредног више милијарди евра који је потписан на врхунцу пандемије. Наводно је размењивала поруке са "Фајзеровим" извршним директором Албертом Бурлом пре потписивања уговора.

Сходно томе, Сунак гура свог министра одбране Бена Воласа као главног кандидата за шефа НАТО. Ако Волас успе да победи Фон дер Лајен, постаће први британски генерални секретар НАТО-а у више од 20 година.

Слично, немачки медији су предвидели шпанског премијера Педра Санчеза као другу алтернативу уз Воласа за тај посао.

У међувремену, естонска премијерка Каја Калас и канадска министарка финансија Кристија Фриланд такође су у конкуренцији за ту функцију. Ова друга, међутим, можда неће успети да уђе у конкуренцију јер није успела да испуни циљ НАТО-а да потроши два процента БДП-а на одбрану.

image