Свет

Француска у проблему: Бензинске пумпе погођене несташицом због штрајкова

Око 1.100 бензинских станица широм Француске нема најпродаваније врсте бензина
Француска у проблему: Бензинске пумпе погођене несташицом због штрајкова© Tanjug/AP Photo/Michael Probst, File

Бензинске пумпе у Француској и даље имају проблема са несташицом горива због штрајкова у рафинеријама широм земље, а 30 одсто бензинских станица у северном региону Ил де Франс (Париски регион) нема најмање једну врсту горива.

БФМТВ јавља да је 30 одсто бензинских станица у Паризу и региону Париза или потпуно без горива или нема једну или више врста горива. У Долини Марне преко 40 одсто бензинских пумпи има проблема са снабдевањем.

Несташицама је погођен и регион Прованса-Алпи-Азурна обала и део истока државе.

Према подацима онлајн сервиса за праћење несташица горива, на око 1.100 бензинских станица широм Француске недостаје најпродаванијих врста бензина СП95, СП98 и дизел, док је 250 бензинских пумпи потпуно празно. То значи да несташице и даље утичу на око десет одсто свих бензинских пумпи у земљи.

Премијерка Француске Елизабет Борн искористила је 16. марта специјалну процедуру да прогура непопуларан предлог закона о пензијама у парламенту те земље без гласања. Председник Емануел Макрон жели да спроведе реформу пензија током свог другог мандата, док су грађани незаводољни што реформа, између осталог, предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године. Тај потез изазвао је масовне протесте широм земље.

image