Свет

Херш: Саботажа северног тока постаће политичка катастрофа за Бајдена

Симор Херш сматра да постоји разлика између онога што мисли америчка обавештајна заједница и онога што ради Бела кућа
Херш: Саботажа северног тока постаће политичка катастрофа за БајденаGetty © Alex Wong/Getty Images

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, сматра да је неминовно да актуелни председник САД Џозеф Бајден доживи политичку катастрофу због напада на гасоводе Северни ток.

Новинар је истакао да се економска ситуација у Немачкој погоршава, те да, пошто је изгубила руски гас, немачку индустрију чека "веома лоша следећа година".

"Биће лоше, и то ће пасти на Бајденова плећа. Мислим да ће до средине ове године то постати политичка катастрофа за њега", рекао је Херш у интервјуу за портал "Постил".

Херш је истакао да се амерички председник се прибојава немачке независности, док Вашингтон већ "пет генерација" страхује да ће руски енергетски ресурси постати политичко оружје.

Међутим, према Хершовом мишљењу, оно што се догодило неће уништити немачко-америчке односе, иако су они "затровани" на званичном нивоу.

Он сматра да постоји разлика између онога што мисли америчка обавештајна заједница и онога што ради Бела кућа.

"Мислим да нико не подржава константно викање Беле куће на Русију и Кину и стално преувеличавање онога што се дешава у рату, и у вези с тим постоји знатна разлика у мишљењу председника и државног секретара Тонија Блинкена", навео је Херш.

Говорећи о дизању "Северног тока" у ваздух, Херш је подсетио на учешће Норвешке у терористичком нападу и назвао је "малим псом-љубимцем" Сједињених Држава.

Експлозије на Северном току догодиле су се 26. септембра прошле године. Симор Херш објавио је 8. фебруара своју истрагу о експлозијама у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода у јуну 2022. године подметнули амерички рониоци, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.

Немачка, Данска и Шведска, које спроводе истрагу о експлозији нису искључиле могућност циљане саботаже.

Руски председник Владимир Путин је рекао да је експлозија на гасоводу очигледан терористички акт. 

Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак за чин међународног тероризма.

Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.

image