Свет

Медији: Присталице расколничке ПЦУ заузеле храм канонске УПЦ у Хмељницку

УПЦ је претходно саопштила да гомила људи покушава да упадне у Саборни храм Украјинске православне цркве у Хмељницку
Медији: Присталице расколничке ПЦУ заузеле храм канонске УПЦ у ХмељницкуGetty © Roman Pilipey/Getty Images

Присталице расколничке "Православне цркве Украјине" заузеле су катедралу канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Хмељницку, пишу Украјинске националне вести.

"У Хмељницку, у близини катедрале, активисти су одржали састанак. Већином су гласали за пренос цркве у ПЦУ... Кључеви катедрале су предати комисији. Она је ушла у храм и пописује имовину", наводи се у извештају, преносе РИА Новости.

УПЦ је раније данас саопштила да гомила људи покушава да упадне у Саборни храм Украјинске православне цркве у Хмељницку. Касније је саопштено да је свештенство изведено са територије храма.

Јутрос је у цркву током литургије ушао члан организоване криминалне групе Артур Олександрович Анањев обучен у војну униформу и напао свештеника.

Како је саопштено из УПЦ, на лице места је стигао полицијски одред који је ухапсио човека, против њега је покренут кривични поступак за "ситно хулиганство", пишу РИА Новости.

Украјински званичници покренули су поступак због пребијања човека у војној униформи, наводе Украјинске националне вести.

Градоначелник Хмељницког Олександар Симчишин одлучио је да покрене иницијативу за лишавање права на коришћење земљишта за све парохије Украјинске православне цркве у том граду.

Кијев је у последњих годину дана организовао највећи талас прогона Украјинске православне цркве у новијој историји земље, који обухвата милионе верника. 

Уз подршку власти, расколничка ПЦУ врши заплене цркава, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, у црквама и манастирима се врше претреси код свештеника и епископа, оптужени су за "против-Украјинске активности."

Прошле недеље је Канцеларија високог комесара УН за људска права објавила извештај о слободи вероисповести у Украјини, у којем је изразила забринутост због дискриминације УПЦ.

image
VV inauguration
banner