Свет

Почела провера борбене готовости Оружаних снага Белорусије

Обука белоруских војника у коришћењу руског тактичког нуклеарног наоружања такође је почела данас
Почела провера борбене готовости Оружаних снага Белорусијеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Министарство одбране Белорусије саопштило је да је данас, по наредби председника Александра Лукашенка, започела провера борбене готовости оружаних снага.

"Ради се о комплексним активностима, којима ће се проценити способност команданата да управљају војним јединицама, укључујући и период када се ове јединице налазе у највишем степену борбене готовости. Процењиваће се и колико су војне јединице у стању да изврше наредбе у оквиру задатог времена", навели су у министарству. 

Државни секретаријат Савета безбедности Белорусије биће задужен за управљање целим процесом. 

Председник Александар Лукашенко током прошле недеље и свог годишњег обраћања нацији потврдио је да се земља налази у опасности јер се Пољска спрема за напад на Белорусију. Додао је да ће земља учинити све како би се заштитила, и како Белоруси "не би постали робови". У том контексту, могуће је да ће се на њеној територији осим тактичког, појавити и стратешко нуклеарно наоружање, објаснио је. 

У исто време, портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је на данашњем брифингу да ће обука белоруских војника у коришћењу руског нуклеарног оружја почети данас, као што је то претходно наредио председник Русије Владимир Путин. 

image
VV inauguration
banner