Свет

На рушење три балона Пентагон потрошио најмање 1,5 милиона долара

Амерички званичници верују да летећи објекти нису припадали "страном ентитету" и да нису представљали тренутну претњу по САД
На рушење три балона Пентагон потрошио најмање 1,5 милиона долара© Tanjug/Ryan Seelbach/U.S. Navy via AP)

Америчка војска потрошила је најмање 1,5 милиона долара да обори три летећа објекта за која сада сматра да су највероватније били балони за цивилне сврхе, рекао је неименовани званичник одбране, а преноси "Вол стрит џорнал".

Поменути износ односи се само на цену четири АИМ-9Х "сајдвиндер" ракете које су испаљене на балоне изнад територија Аљаске, Јукона у Канади и језера Хјурон.

У тих милион и по долара нису урачунати трошкови ангажовања морнаричких снага, обалске страже, аљаске националне гарде и канадских снага које су биле укључене у потрагу за остацима срушених летелица, што ће вероватно бити додатних стотине хиљада долара трошкова за "одбрану америчког неба". Амерички званичници раније су објавили да се прекида потрага за остацима три срушена летећа објекта.

Први такав објекат оборен је 12. фебруара, пошто је прелетео цео копнени део Америке и то из другог пута, будући да га је прва испаљена ракета промашила. Свака од ракета којима су гађани балони кошта најмање 400.000 долара, рекао је званичник одбране.

Из војних извора објашњено је и да у трошкове нису урачунати лет авиона и ангажовање пилота јер се лет сматра делом пилотске обуке и он је већ плаћен за те сате лета.

ФБИ је обавио разговоре са људима који се из хобија баве балонима покушавајући да утврде коме су припадали срушени објекти, али још увек нису донели званичне закључке о тој истрази, наводе упућени у случај.

Бајденова администрација рекла је да према тренутној процени објекти вероватно нису представљали тренутну претњу по безбедност САД, а председник Џозеф Бајден навео је да је процена обавештајаца "да су ова три објекта вероватно повезана са приватним компанијама, рекреационим или истраживачким институцијама које проучавају време или спроводе специфична истраживања".

Портпаролка Пентагона Сабрина Синг рекла је прошле недеље да не верују да три летећа предмета припадају "страном ентитету".

Америчка Северна команда, која је одговорна за војне операције изнад Северне Америке, образлагала је одлуку о обарању објеката тиме да су могли да угрозе авио-саобраћај.  

Неидентификовани летећи објекат уочен је почетком фебруара изнад територије САД, а убрзо је објављено да власти сумњају да се ради о кинеском шпијунском балону.

Пекинг је демантовао да се ради о шпијунској летелици, наводећи да је реч о метеоролошком балону који је непредвиђено завршио изнад САД. Због "случаја балон" државни секретар Ентони Блинкен у последњи час је отказао посету Кини, а амерички Конгрес осудио је "прелет кинеског балона" као "дрско нарушавање суверенитета САД".  

На прошлонедељној безбедносној конференцији у Минхену један од највиших спољнополитичких званичника Кине Ванг Ји критиковао је америчку "скоро хистеричну" реакцију на појављивање балона изнад територије САД.

image