Свет

Урсула хоће да Кина заустави рат који је Запад започео

Емануел Макрон и Урсула фон дер Лајен очекују да током своје посете Кини убеде Пекинг да среди хаос који су направили западни лидери претварајући Украјину у ратиште
Урсула хоће да Кина заустави рат који је Запад започео© Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Очи западних лидера уперене су ових дана у шефицу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, али и самопроглашеног европског помиритеља, француског председника Емануела Макрона, од којих се очекује да током своје посете Кини "придобију" Пекинг. Кина би, с друге стране, надају се они, морала да заустави рат који је Запад започео, а и продужавао слањем бесконачне количине наоружања Кијеву.

Председница Европске комисије позвала је тако Пекинг да игра "конструктивну" улогу у успостављању мира у Украјини, и за "Фајненшел тајмс" се пожаливши да је ЕУ "забринута због пријатељства Кине са Русијом", изјавила да би та земља требало да "искористи своје везе са Москвом да обузда рат Кремља".

"Кина је у позицији да утиче на Русију на конструктиван начин и стога има одговорност. Не можете бити између, не можете бити за половину међународног поретка", рекла је шефица Комисије која се мира досетила тек након неколико година наоружавања Украјине и потпиривања њеног сукоба с Москвом.

Криво јој је, изгледа, и што је председник Си Ђинпинг посетио Москву прошлог месеца, али још увек није телефонирао украјинском председнику Владимиру Зеленском.

"Ако постоји једна држава која може да наведе Москву да промени своје планове, онда је то Кина", рекао је и један од званичника Јелисејске палате уочи Макроновог путовања у ту земљу.

Дакле, Макрон путује са Урсулом, која је и прошле недеље упозорила да ће "начин на који Пекинг буде у интеракцији са ратом Владимира Путина" бити одлучујући фактор за будућност односа Кине и ЕУ.

Кина, сагласан је и поменути француски званичник, има јединствену способност да "има утицај који мења сукоб".

Макрон је зато убеђен да је важно да се Француска поново ангажује у везама са том државом и да билатералне односе двеју земаља учини "предвидљивијим". Француском председнику, међутим, не иду на руку шире геополитичке тензије које су биле "веома сложене и тешке" за навигацију.

Макрон на располагању има "око шест или седам сати" са кинеским председником Си Ђинпингом, а друштво ће му током ове посете правити и министар финансија Бруно Ле Мер и министарка спољних послова Кетрин Колона, са пословним лидерима из око 50 компанија што ће нагласити за Европу континуирани значај проширених трговинских односа са Кином.

"Путовање високог профила такође означава даљу тежњу Макрона да игра централну улогу у дипломатским напорима у вези са ратом, слично његовим напорима уочи руске инвазије, када је имао честе позиве са Путином и Зеленским", оцењује "Фајненшел тајмс".

Фон дер Лајен је такође нагласила важност одржавања отворених дипломатских канала са Пекингом, додајући да је украјински сукоб означио "преломни тренутак" за Унију у настојању да одбрани међународни поредак.

Зато она жели да "изложи ризик" у односима са Пекингом у неким областима, уместо да прати амерички став о потпуном одвајању од Кине.

Путовање двојице лидера ЕУ, наиме, у супротности је са одлуком америчког државног секретара Ентонија Блинкена да у фебруару откаже посету Кини. У Пекингу су у последње време боравили немачки канцелар Олаф Шолц у новембру и шпански премијер Педро Санчез прошле недеље.

image