Свет

Нове пукотине западне солидарности с Кијевом: Пољски ратари кивни због украјинског жита

Локални произвођачи жита прете да ће осујетити данашњу посету Владимира Зеленског Варшави будући да власти нису урадиле ништа у вези с тим што је жито из Украјине оборило цену домаћег производа
Нове пукотине западне солидарности с Кијевом: Пољски ратари кивни због украјинског жита© Tanjug/Danny Wood via AP

Пољски ратари прете да ће осујетити данашњу посету Варшави председника Украјине Владимира Зеленског јер украјинско жито преплављује њихово тржиште, те обара цену домаћих приноса.

"Варшава би требало да размисли о томе", рекао је председник Удружења пољопривредника Замошћа Марцин Собчук, те додао су спремни да "покваре" посету.

Украјински председник Владимир Зеленски допутовао је данас у Пољску, саопштено је из кабинета пољског председника, преноси Ројтерс.

Помоћник пољског председника Марчин Пшидач је у изјавама за медије дан раније саопштио да посету "треба разумети као знак поверења и захвалности Пољској и Пољацима".

Зеленски ће се током посете састати са председником Анџејем Дудом и премијером Матеушом Моравјецким и разговарати са украјинским избеглицама и пољском јавношћу, рекао је Пшидач.

Зеленски долази у главни град Пољске како би изразио своју захвалност на подршци коју им та земља пружа а у вези с ратом са Русијом, али пољски фармери упозоравају да ће изаћи на улице и "покварити" тај догађај, пренео је "Гардијан" и констатовао да је и ово доказ постојања пукотина у западној солидарности с кијевским режимом.

Као део иницијативе Европске уније, све царине и квоте су укинуте на извоз житарица из Украјине у 27 држава чланица блока како би се, услед немогућности транспорта преко Црног мора, жито превезло преко европске територије широм света, укључујући и најугроженији континент Африку.

Међутим, у многим источним земљама ЕУ, укључујући Пољску, Мађарску и Румунију, остало је доста жита, што је снизило цене у тим државама и подстакло незадовољство у пољопривредним заједницама.

Украјинско жито се иначе гомила у Пољској због недостатка транспортних капацитета да се превезе даље – украјински теретни возови користе другачију пругу од европске железнице, а уз то Пољска даје приоритет увозу угља будући да се одрекла оног из Русије.

Иако је пољска влада раније уверавала домаће ратаре да је украјинско жито намењено другима, те да неће ући на њихово тржиште, управо то се догодило. Пољопривредници тврде да су преварени, као и да је ресорни министар Хенрик Ковалчик имао информацију да жито из Украјине преплављује домаће тржиште, али да није ништа урадио тим у вези.

Тамошњи премијер Матеуш Моравјецки рекао је да ће тражити од Европске комисије и држава чланица да поново уведу царину за украјински извоз житарица, али пољски ратари тврде да ни он ништа није учинио.

"Мислили смо да нас је министар схватио озбиљно, али се испоставило да је другачије", рекао је Собчук.

Увоз житарица из Украјине је порастао на 2,45 милиона тона 2022. са нешто мање од 100.000 тона годишње пре рата.

Земље чланице ЕУ недавно су одобриле 56,3 милиона евра за подршку бугарским, пољским и румунским пољопривредницима, а пољско министарство пољопривреде објавило је компензацију. Међутим, новац је окарактерисан као "кап у мору".

image
VV inauguration
banner