Свет

Макрон и Фон дер Лајенова - "добар и лош полицајац у проруском Пекингу"

За председника Француске, савез са Фон дер Лајеновом би у Кини истовремено могао да се покаже и као проблематичан и као користан
Макрон и Фон дер Лајенова - "добар и лош полицајац у проруском Пекингу"© AP Photo/Aurelien Morissard

У првој посети Кини од 2019. године, председника Француске Емануела Макрона ће пратити велика свита предузетника и уметника, укључујући и режисера Жан-Жака Аноа, чији ће најновији филм ускоро бити приказан у Кини, наводи се у тексту немачког "Шпигла".

У његовој пратњи долази и министарка културе Француске Рима Абдул Малак, која би требало да погура обнову културне и универзитетске размене Француске и Кине.

Иако отуђени због пандемије и сукоба у Украјини, можемо да имамо разумевања за Макронову поруку да у француско-кинеским односима још има довољно простора за сарадњу, наводи се у тексту.

Макрон је, међутим, позвао још једну важну Европљанку да га прати на овом путу: Урсулу фон дер Лајен, председницу Европске комисије која је недавно изабрала јасан конфронтациони став према Пекингу.

Иако је Фон дер Лајенова одбацила идеју о економском одвајању од Кине, такозваном "раскиду", изјаснила се за политику "смањења ризика" од превелике зависности од Пекинга.

Фон дер Лајен је у обраћању рекла да је у својој "трезвеној оцени" дошла до закључка да Си Ђинпинг жели да "Кина постане најмоћнија држава на свету". Ова њена "анализа" тамо није добро прошла, пише "Шпигл".

Дуо Фон дер Лајен/Макрон састаје се у четвртак са Си Ђингпингом. Како би се припремила за трилатерални састанак, Фон дер Лајен је у понедељак отпутовала у Париз на радни ручак код Макрона.

"Мислимо да Макрон има план који жели да спроведе", рекао је Лај Суетји, шеф кинеског истраживачког пројекта о будућности односа ЕУ и Кине.

Кинески медији су, цитира немачки "Шпигл", већ предвидели стратегију: Фон дер Лајенова би могла да преузме улогу "лошег полицајца", а Макрон улогу "доброг полицајца".

Неслагања у економским односима

Најмање контроверзни ће вероватно бити разговори о "глобалним изазовима нашег времена", које је Париз навео као једну од три главне тачке државне посете.

Фокус овог сегмента разговора биће на климатским променама, биодиверзитету и стању океана (Конференција Уједињених нација о Светском океану требало би да се одржи у Ници на југу Француске 2025. године).

Значајно више несугласица испливаће када се, као други приоритет, "потегну" економска питања.

Током своје претходне посете Кини у новембру 2019. године, Макрон је присуствовао потписивању око 40 економских споразума.

И овога пута, председника Француске прати велика делегација француских предузетника, међу којима су представници енергетске компаније ЕДФ, "Ербаса" и произвођача шинских возила "Алстом". Француска средња класа je, оцењује "Шпигл", на овом путовању такође добро заступљена.

Макрон тиме сигнализира да је Француска заинтересована за продубљивање економске размене - док је Фон дер Лајенова, са друге стране, по том питању јасно изразила свој скептицизам.

За Макрона, савез са Фон дер Лајен би истовремено могао да се покаже и као проблематичан и као користан.

С једне стране, њени ставови ограничавају његов маневарски простор ако, са њом поред себе, на састанку са Кином жели да представи уједињену Европу. С друге стране, Макронови аргументи имају већу тежину када су "испевани једногласно" са другим европским званичницима, пише немачки лист.

То је била његова стратегија још у марту 2019. године, када је примио Сија у Паризу и на састанак довео бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел и тадашњег председника Европске комисије Жан-Клода Јункера.

Како се додаје, са истом идејом је првобитно желео да одлети у Пекинг са немачким канцеларом Олафом Шолцом у новембру 2022 године.  

"Одлука да са собом поведе Фон дер Лајенову показује његов европски легитимитет, али је и помало ризична. Очекујемо да ће Француска укључити ЕУ – а не да ће јој се покоравати", оценио је Динг Јифан, један од најпознатијих кинеских стручњака за Француску и заменик директора кинеског државног Истраживачког центра.

Француска некада није само следила америчке интересе, поручује Динг.

"Макрон причом о европској стратешкој аутономији може много да добије од Пекинга, јер би то значило да Европљани не следе нужно Американце по сваком питању. Кина данас није толико задовољна односима са Француском. Многим кинеским стручњацима за Француску се чини да је та држава постала мање независна, у већој мери спроводи интересе ЕУ и више је трансатлантска", оцењује Динг.

То сугерише колико ће бити тешко постићи напредак у трећој кључној тачки преговора, коју Јелисеј описује као најважнију – Макрон жели да разговара са Кинезима о сукобу у Украјини, пише "Шпигл".

Французи сматрају да је Кина једна од ретких земаља која може да утиче на Русију, иако су свесни црвених линија које је Кина поставила у том погледу, наводи Динг.

Кинези, сматра стручњак за односе Кине и ЕУ Суети, не желе монолог у којем им Макрон нешо пребацује.

Расположење у Пекингу остаје проруско

Предлог о "политичком решењу украјинске кризе" који је Пекинг представио могао би да понуди полазну тачку. Кина се у њему изјашњава против употребе нуклеарног оружја, за заштиту нуклеарних електрана и цивилног становништва – али и за прекид санкција усмерених против Русије и прекид ватре који би значио да територије које је Русија ослободила де факто остају руске.

Како преноси "Монд", Макрон је Кинезима потврдио да су њихови напори позитивни, иако он сматра да би мир морао да претпоставља повлачење руских трупа.

Он је такође изразио наду да ће "Кину повући на страну Запада".

Фон дер Лајен је очигледно критичнија према Кини.

"Председник Си је далеко од тога да буде згранут окрутном и илегалном руском инвазијом на Украјину. Он са Путиновим Русијом одржава њихово 'безгранично пријатељство'. Било какав мировни план који би прихватио руске анексије једноставно није одржив", рекла је она.

Расположење у Пекингу остаје проруско, пише "Шпигл".

Разговор са Динг Јифаном показује на какав став би Фон дер Лајенова и Макрон могли да наиђу, оцењује немачки лист и додаје:

"Интелектуалац ​​је зналачки и оригинално говорио о билатералним односима две државе и историјској улози Француске у ЕУ. Али чим на ред дође теме Украјине, он једнострано заузима руски став и није подложан контраргументима."

"Историјски гледано, Украјина је одувек била део Русије", каже Динг и додаје да је узнемиравање руских говорника у Донбасу од стране украјинске војске неприхватљиво.

"Не воли да каже да Русија нарушава суверенитет Украјине. Дискусија је брзо попримила непријатну динамику. Узнемирен овим, Динг је коначно тражио да променимо тему. Али, чак и тада, атмосфера је остала напета", пише немачки лист.

Макрон и фон дер Лајенова ће се, закључује "Шпигл", у Пекингу суочити са тешком мисијом.

image