Свет

Тајванска председница у посети САД: Кина покреће патроле

Пекинг је већ упозорио да је спреман да преузме одређене акције у случају сусрета председавајућег Представничког дома САД и тајванске председнице
Тајванска председница у посети САД: Кина покреће патролеwww.globallookpress.com © Kevin McCarthy

Кина је почела патролирање преко Тајванског мореуза након информације да ће се састати председавајући Представничког дома САД Кевин Макарти и председница Тајвана Цаи Инг-вен, саопштила је кинеска Управа за поморску безбедност Фуџијан преко "ВиЧета".

"Данас је покренута специјална заједничка патролно-инспекцијска операција у централним и северним деловима Тајванског мореуза", наводи се у саопштењу.

У прилогу поруке је слика која приказује зоне патрола, које се налазе у близини острва Тајван.

Након вести, Пекинг се одлучно успротивио састанку јер је у супротности са принципом Кине и подрива суверенитет земље, изјавила је у уторак портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Дана 29. марта, тајванска делегација коју је предводила Цаи Инг-вен отпутовала је на десетодневно путовање у две централноамеричке државе. Тајвански лидер ће у среду на повратку кући такође свратити у Лос Анђелес. Амерички медији јавили су да ће Цаи Инг-вен одржати састанак са Макартијем током њеног боравка у Калифорнији тог дана.

Пре састанка са председником Представничког дома САД Кевином Макартијем у Калифорнији, председница Цаи Инг-вен састала се у уторак са високим безбедносним званичницима како би разговарала о "регионалној ситуацији".

Пекинг је већ упозорио да је спреман да преузме одређене акције у случају сусрета Макартија и Инг-вен. Портпаролка Канцеларије кинеског Државног савета за послове Тајвана је нагласила да би такав контакт озбиљно наштетио суверенитету Кине и обећала је одговор Пекинга.

Ситуација око острва је ескалирала прошлог августа, након што је председница Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајпеј. Кина не признаје суверенитет острва, сматра га својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војском из других земаља.

Званични односи између кинеске централне владе и Тајвана су прекинути 1949. године, након што су се на острво преселиле снаге Чанг Кај Шека Куоминтанга, поражене у грађанском рату са Комунистичком партијом. Пословни и неформални контакти између Тајвана и континенталне Кине настављени су касних 1980-их.

image