Свет

Пољска православна црква о прогону УПЦ: Погоршава се подела светског православља, сазовимо сабор

Дестабилизујућа активност медија усмерена је на маргинализацију и деградацију црквеног живота, служећи слабљењу православља и одгуривању грађана од цркве, поручују Архијерејског сабора
Пољска православна црква о прогону УПЦ: Погоршава се подела светског православља, сазовимо саборwww.globallookpress.com © Robert Canis/FLPA

Архијерејски сабор Пољске православне цркве позвао је да се организује састанак предстојатеља помесних православних цркава како би се решила ситуација са прогоном канонске Украјинске православне цркве (УПЦ). Истиче се да све ово "погоршава поделу светског православља".

"Оценили смо тренутно стање православља у Пољској и уопште. Одлучили смо: Свети архијерејски сабор Пољске православне цркве изражава жаљење због поделе светског православља, погоршане актуелном црквеном ситуацијом у Украјини. Свети Сабор остаје при свом ставу о сазивању састанка поглавара помесних цркава ради отклањања нејединства", наводи се у саопштењу.

Додаје да у вези са деструктивном црквеном стварношћу у Украјини, Архијерејски сабор Пољске православне цркве држи на снази све претходне резолуције.

Како се наводи у саопштењу, Савет је разматрао и питање извештавања о активностима цркве у пољским и другим медијима.

"Свети архијерејски сабор сматра да је ова дестабилизујућа активност медија усмерена на маргинализацију и деградацију црквеног живота, служећи слабљењу православља и одгуривању грађана од цркве. Ове информативне поруке су смишљене и злонамерне радње, односно лажне", додаје се.

Сабор Пољске православне цркве, која није признала расколничку Православну цркву Украјине, је позвао парохијане на јединство и "молитвену будност", "јер само то може спасити црквени организам, а то је црква Бога Живога, од агресивне делатности огорченог света".

Подсетимо, у фебруару је митрополит варшавски и целе Пољске Сава Грицуниак у писму Патријарху московском и све Русије Кирилу изразио наду да ће зло у Украјини, "које разара божански црквени организам, бити уништено од Христа", након чега је у пољским медијима покренута кампања против поглавара пољске цркве.

Митрополит Сава је све оно што се дешава у Кијевско-печерској лаври и другим црквама канонске Украјинске православне цркве назвао "поробљавањем и прогоном украјинских власти".

Подсетимо, управа резервата Кијевско-печерске лавре је 10. марта објавила раскид закупа на неодређено време објеката канонске УПЦ и наредила монасима да напусте територију пре 29. марта. Игуман Лавре, митрополит Павле, назвао је ове радње "незаконитим и најавио одбијање братије да напусти манастир". 

Митрополит је нагласио да око "Лавре не може бити компромиса и да ће братија стајати до краја". Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре је немогућ једнострано, потребна је одлука суда, као и да је поднета тужба о недопустивости раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

image