Свет

Панајотопулос потврдио: Грчка неће испоручити Кијеву тенкове "леопард 2А6" и руски ПВО систем С-300

Украјини смо већ послали муницију различитог калибра, а ако будемо имали вишак, ми ћемо помоћи, каже грчки министар одбране
Панајотопулос потврдио: Грчка неће испоручити Кијеву тенкове "леопард 2А6" и руски ПВО систем С-300www.globallookpress.com © IMAGO/Giorgos Kontarinis / Eurok

Грчка неће испоручити Украјини модернизоване тенкове "леопард 2А6" и противваздушне ракетне системе руске производње С-300, изјавио је грчки министар одбране Николаос Панајотопулос. 

"Грчка неће послати 'леопард 2А6' у Украјину. Већ смо послали неколико борбених возила пешадије, требало би да пошаљемо још неколико. Послали смо муницију различитог калибра. Ако будемо имали вишак, ми ћемо помоћи", рекао је Панајотопулос на састанку сталне парламентарне комисије за националну одбрану и спољне послове.

Он је додао да сутра долази министар одбране Украјине у посету Грчкој и да ће "бити много разговора".

"Биће много спекулација, анализа шта ће он да тражи, да ли ћемо дати авионе, да ли ћемо дати и С-300, даћемо једно, даћемо друго, гласине ће неконтролисано кружити. Наш став од првог тренутка је јасан и недвосмислен. Дајемо шта можемо, не дајемо ништа што би могло и најмање да ослаби нашу сопствену одбрамбену способност с обзиром на изазове и за нашу националну безбедност", рекао је министар.

Према његовим речима, у билатералним односима са Турском "сада је боље", али се, ипак, планови за наоружавање не мењају.

"Што се осталог тиче, спремни смо да помогнемо где год и како можемо, али до овог тренутка", додао је.

Како је Панајотопулос навео, пре неколико дана је имао прилику да још једном понови ове јасне услове пред делегацијом Сената САД, која сада врло често посећује Грчку.

Грчки министар одбране се недавно састао са сенатором Риком Скотом, чланом Сенатског комитета за одбрану, који борави у посети Грчкој. У пратњи сенатора била је и отправница послова амбасаде САД Марија Олсон.

Подсетимо, премијер Грчке Киријакос Мицотакис јасно је ставио до знања америчком државном секретару Ентонију Блинкену да Грчка неће слати Кијеву руске противваздушне ракетне системе С-300. 

Атина је нагласила да је за Грчку немогуће да дозволи слање оружја без хитних аранжмана за замену. Уз то, додаје лист, слање руског оружја Украјинцима могло би да има озбиљне последице по Грчку.

image
VV inauguration
banner