Свет

Почеле кинеске војне вежбе у Тајванском мореузу

Министарство одбране Тајвана пријавило је да је уочило 42 кинеска борбена авиона и осам ратних бродова
Почеле кинеске војне вежбе у Тајванском мореузуGetty © Suhaimi Abdullah / Stringer

Четрдесет два кинеска борбена авиона данас су накратко прешла осетљиву средњу линију Тајванског мореуза, док је Кина почела вежбе око Тајвана, пренео је Ројтерс позивајући се на извештаје тајванских војних званичника.

Тродневне вежбе, најављене дан након што се Цаи Инг-Вен вратила из Сједињених Америчких  Држава, биле су очекиване након што је Кина осудила њен састанак у среду са председавајућим Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем у Лос Анђелесу.

Народна ослободилачка армија Кине саопштила је да је започела са проверама борбене спремности и војном вежбом "Заједнички мач" око Тајвана, додајући раније да ће вежбе бити одржане у Тајванском мореузу, као и северно, јужно и источно од Тајвана "према плану".

"Ово је озбиљно упозорење тајванским сепаратистичким снагама и унутрашњим снагама које изазивају провокације и неопходан чин како би се одбранио државни суверенитет и интегритет", саопштила је кинеска војска.

Министарство одбране Тајвана, како наводи Ројтерс, пријавило је да је уочило 71 кинеска борбена авиона Ј-10с, Ј-11с и Ј-16с која су прешла средњу линију која представља "незваничну линију раздвајања две стране", као и девет кинеских ратних бродова.

У њиховој изјави наводи се да је Кина искористила посету Цаи САД-у као "изговор за одржавање војних вежби којима је нарушила регионални мир и безбедност".

Виши тајвански званичник с којим је агенција разговарала рекао је да су авиони само на кратко прешли линију разграничавања, док су се бродови већ окренули, за разлику од прошлог августа када је Тајван посетила председавајућа Председничког дома Ненси Пелоси и када су војни бродови обе морнарице били ангажовани.

Цаи ће данас на Тајвану угостити делегацију америчих званичника коју предводи председавајући Комитета за спољне односе Конгреса Мајкл Мекол, а у вези с тим сусретима изјавила је да се радује јачању безбедносне сарадње са САД.

Додајући да "народ Тајвана воли демократију и тражи мир".

image