Свет

"Глобал тајмс": Посету тајванске председнице називати "транзитом" је покушај подвале Вашингтона

Америчка страна је недавно слала бројне сигнале да се нада да ће одржати комуникацију на високом нивоу са Кином
"Глобал тајмс": Посету тајванске председнице називати "транзитом" је покушај подвале Вашингтона© Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Упркос снажном противљењу и упозорењу Кине, председник Представничког дома Кевин Макарти састао се у Лос Анђелесу са председницом непризнатог Тајвана Цаи Инг-вен. Ово је још једна озбиљна провокација америчке стране која озбиљно крши принцип једне Кине, штети суверенитету и територијалном интегритету земље и подрива мир и стабилност Тајванског морееуза, нарочито након претходне провокативне посете бивше председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану, пише "Глобал тајмс", незванично гласило КП Кине.

Кинеске контрамере ће бити одлучне и моћне, а провокаторима неће бити лако, наводи овај сајт и додаје да међународна заједница треба добро да погледа ко подрива мир и стабилност Тајванског мореуза, а ко ствара кризе и нестабилност.

Да би обмануо јавност, Вашингтон је тврдио да је Цаји у приватном "транзиту" и да не постоје планови да се амерички званичници састану са њом. Шта је са Мекартијевим сусретом са њом, пита "Глобал тајмс" наводећи да је у питању трећи по рангу званичника у америчкој власти.

Овај састанак у потпуности разоткрива стварну сврху и природу путовања званичнице са Тајвана, шамар је Вашингтона и озбиљно кршење црвених линија. САД су прекршиле своју политичку обавезу да само одржавају незваничне односе са острвом Тајван.

Подсетимо, низ снажних контрамера Кине због провокативне посете Пелоси острву Тајван у августу прошле године постигао је значајне резултате. Вежбе кинеске народноослободилачке армије испаљивањем око острва и успостављање заједничких безбедносних патрола и борбених вежби различитих огранака Источне команде у водама и ваздушном простору око острва Тајван показују да чврсто схватамо иницијативу и доминантан положај у односима у мореузу.

У то време, амерички медији су енергично о потезима Кине говорили као о претераној реакцији.

У Америци и на Тајвану овај састанак Цаји у Вашингтону пореде са посетом Ненси Пелоси Тајвану, говорећи да политичка сложеност није толика или тврдећи да последице састанка нису толико озбиљне. "Глобал тајмс" наводи да овим тврдњама обмањују и себе и друге.

Макарти и Цаи – један је "политичар са мрљама" који се борио да добије место председника Представничког дома, а друга је нелојални потомак кинеске нације који слепо тежи независности Тајвана ослањајући се на САД не водећи рачуна о средствима за живот људи на острву, пише овај кинески сајт.

Обоје имају мотивацију да приреде политички шоу, па су се договорили. Макарти је управо преузео дужност и жели да прикаже своју политичку моћ на овај најјефтинији и најбесрамнији начин, а Цаји жели да прикупи поене у својој политичкој каријери користећи овај бесрамни и мрски начин којим продаје Тајван у потрази за славом, што ће бити забележено у историји.

Америчка страна је недавно слала бројне сигнале да се нада да ће одржати комуникацију на високом нивоу са Кином.

Макартијев састанак са Цаји је само додао уље на стратешко неповерење између Кине и САД. Ово није питање да ли то љути Кину, већ се тиче националног суверенитета и територијалног интегритета, као и достојанства кинеске нације. Ово је питање исправног и погрешног и америчка страна мора да схвати колико је то озбиљно.

Од одласка Цаји до њеног заустављања у САД, било је много спонтаних протеста људи на острву, као и Кинеза у иностранству. "Сваки Кинез са савешћу и самопоштовањем биће огорчен због одлуке Цаји да се клања САД, продаје острво Тајван и подрива односе између мореуза, стидеће се због страних политичара који толеришу и подржавају тајванске сецесионисте", пише "Глобал тајмс" и додаје да ће Пелоси и Макарти бити снаге које подржавају независности Тајвана, али се корак по корак крећу ка ћорсокаку.

image