Свет

Амерички и кинески носачи авиона размештени у близини Тајвана

Долазак америчког носача авиона класе "Нимиц" поклопио се са састанком председнице Тајвана Цаи Ингвен и председника америчког Представничког дома Кевина Макартија у САД
Амерички и кинески носачи авиона размештени у близини ТајванаGetty © Getty Images/Getty Images

Сједињене Америчке Државе разместиле су свој носач авиона у близини Тајвана, открио је министар одбране тог самоуправног острва Чиу Куо-ченг. Кинески ратни брод исте класе такође се налази у околини.

Долазак америчког носача авиона класе "Нимиц" поклопио се са састанком председнице Тајвана Цаи Инг-вен и председника америчког Представничког дома Кевина Макартија у Калифорнији.

Састанак председника Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија и шефице администрације Тајвана Цаи Инг-вен наноси озбиљну штету суверенитету и територијалном интегритету Кине. Кина оштро протестује против тога и осуђује овај потез. Тајванско питање је "прва црвена линија" коју САД не смеју да пређу у односима са Кином. Кина ће предузети одлучне мере да казни сепаратисте на Тајвану. Поступци тајванске администрације могли би да подстакну острво на опасну ивицу рата. Кинеска војска ће задржати висок степен борбене готовости за заштиту националног суверенитета у Тајванском мореузу.

Ово је прва реакција кинеских званичника на дипломатском, административном и војном нивоу на састанак председника америчког Представничког дома Кевина Макартија са шефицом кабинета Тајвана Цаи Инг-вен у Калифорнији.

Кина сматра да је острво део своје територије и оштро се противи контактима Тајпеја са Вашингтоном.

Размештање носача авиона након контроверзног састанка

Говорећи у четвртак пред парламентарним одбором за спољну и националну одбрану, министар одбране Чиу је рекао да се амерички брод налази 400 наутичких миља (740 километара) источно од Тајвана. Он је такође поменуо размештање кинеског носача авиона "Шандонг" 370 километара од најјужније обале Тајвана.

Чиу је одбио да коментрише да ли је амерички ратни брод стигао у то подручје као одговор на појављивање "Шандонга".

Председница Тајвана и Макарти састали су се у председничкој библиотеци Роналда Регана у Калифорнији. Двоје званичника одржало је двочасовни састанак иза затворених врата, коме је присуствовало и 18 чланова Конгреса из обе странке.

"Јачи смо када смо заједно", рекла је Цаи Макартију у среду, изражавајући захвалност на "напорима Вашингтона да заштити наш начин живота".

Макарти је одговорио наводећи да је "пријатељство између народа Тајвана и Америке питање од велике важности за слободни свет".

Последњи пут када се Цаи састала са Макартијевом претходницом, демократом Ненси Пелоси, још у августу 2022. године, дошло је до велике ескалације између Вашингтона и Пекинга, када је Кина спровела највеће војне вежбе у Тајванском мореузу и увела санкције Тајпеју.

Кинеско министарство спољних послова је у четвртак издало саопштење у којем је осудило сусрет Цаи са Макартијем.

Дипломате су упозориле да ће Кина предузети "снажне и одлучне мере" као одговор на "изразито погрешну акцију" Вашингтона и Тајпеја, додајући да је питање Тајвана "прва црвена линија која се не сме прећи у односима Кине и САД".

Док је само неколико нација признало Тајван као суверену државу, САД дуго одржавају блиске, незваничне везе са Тајпејем, и војне и економске, иако се и Вашингтон "на папиру" придржава принципа "једне Кине".

Пекинг Тајван сматра неотуђивим делом своје територије коју су заузели сепаратисти.

image