Свет

Шведска пристала да изручи турског држављанина: Нема препрека за екстрадицију

Изручење особа које тражи турско правосуђе и одбијање Шведске да испуни те захтеве једно је од питања због којих је Турска до сада одбијала да пристане на пријем Шведске у НАТО
Шведска пристала да изручи турског  држављанина: Нема препрека за екстрадицијуGetty © Vittorio Zunino Celotto / Staff

Шведска је пристала да на захтев Турске изручи турског држављанина, 29-годишњег Омера Алтуна, који је осуђен на 15 година затвора због преваре у Турској.

Ово изручење се догађа у периоду када Турска константно одбија да се сагласи са пријемом Шведске у НАТО, подсећа се у извештају портала "Јуропиен вјуз"

Изручење особа које тражи турско правосуђе и одбијање Шведске да испуни захтеве званичне Анкаре једно је од питања због којих је Турска до сада одбијала да пристане на пријем Шведске у НАТО.

Поред тога, власти у Анкари захтевају оштрију акцију владе у Стокхолму против курдских активиста у Шведској, које турске власти називају терористима.

Изручење Омера Алтуна је одобрило шведско Министарство правде након што је Врховни суд Шведске дао зелено светло, а у писаној одлуци донетој 30. марта, шведска влада наводи да "не види више никакве препреке за екстрадицију".

image