Свет

"Њујорк пост": Како је Сорошев син постао "амбасадор" Беле куће

Александар Сорош од почетка Бајденовог мандата 14 пута боравио у Белој кући
"Њујорк пост": Како је Сорошев син постао "амбасадор" Беле кућеGetty © Dave Kotinsky / Stringer

Александар Сорош, син милијардера и дугогодишњег донатора Демократске партије Џорџа Сороша, био је најмање четрнаест пута у Белој кући откако је Џозеф Бајден преузео дужност, стоји у јавно доступним евиденцијама посетилаца које је прегледао "Њујорк пост".

Сорош (37), који је такође велики донатор демократа и који воли да се хвали својим познанствима са светским лидерима, састао се са званичницима Бајденове администрације најмање дванаест пута прошле године, показује евидентија. Такође је посетио Белу кућу два пута 2021.

Александар Сорош је председавајући либералних Фондација за отворено друштво, чија је надлежност, како се наводи, да даје грантове за циљеве који промовишу "раст инклузивних и живахних демократија".

Његов отац Џорџ Сорош је основао фондацију, која је од 1998. године поделила више од 32 милијарде долара разним либералним циљевима. Сорош старији је дубоко контроверзна личност у неким конзервативним деловима у САД и иностранству, који тврде да је његова "филантропија" само друга реч за политичко мешање.

Џорџ Сорош је нанео огромну штету нашој земљи, рекао је "Њујорк посту" Мајк Хауел из Пројекта за надзор у Фондацији конзервативне баштине. "Сорошев план је смрт и уништење у име отворених граница и окончања западне цивилизације".

Александар Сорош је последњи пут био у Белој кући 1. децембра када се састао Нином Сриваставом, помоћницом бившег Бајденовог шефа кабинета Рона Клајна. Касније исте вечери, Сорош је био међу 330 присутних на државној вечери у част француског председника Емануела Макрона, показују подаци.

Дан касније, Сорош јуниор се састао са Маријаном Адами, која саветује саветника председника и заменика саветника за националну безбедност Џонатана Финера.

"По целој Белој кући постоји Сорошев утицај", рекао је за "Пост" Мет Палумбо, критичар Џорџа Сороша. Александар "је нови амбасадор свог оца", додао је Палумбо.

Старији Сорош се недавно поново нашао на удару десничарских критичара, након што је откривено да је донирао милион долара одбору за политичку акцију који је касније подржао Алвина Брага – тужиоца на Менхетну који води кривичну парницу против бившег председника Доналда Трампа.

Сорош пориче да је директно финансирао Брага или чак да је знао ко је он.

image
VV inauguration
banner